PLJUŠTE OPTUŽBE ZA KRAĐU

'Velikani hrvatskog glumišta' u središtu skandala: Mani Gotovac tvrdi da je ideja za dokumentarac njezina

26.10.2018 u 21:29

Bionic
Reading

Serija dokumentaraca o hrvatskim glumcima poput Borisa Dvornika i Ene Begović, koja je na HTV-u krenula prije nekoliko tjedana, nije mogla proći bez skandala. Teatrologinja Mani Gotovac optužuje producenta Igora Prizmića za krađu, tvrdeći da je ideja za dokumentarac njezina

Gotovac je u razgovoru za Večernji list optužila producenta Igora Prižmića za krađu intelektualnog vlasništva, dodavši da 'zarađuje na mrtvim ljudima', referirajući se na Borisa Dvornika i redatelja Željka Senečića.

Kako je objasnila, Boris Dvornik ju je 2006. zamolio da mu pomogne napraviti serijal o njegovom liku i djelu, na što je pristala, no kako je on preminuo u ožujku 2008. godine, nisu je uspjeli završiti.

Tada je s bivšim suprugom Željkom Senečićem krenula u realizaciju barem jedne emisije koju je pripremala s Borisom, kad im se odila ideja o TV serijalu 'Velika imena hrvatskog glumišta'.

Tu su emisiju predali 2008. na HTV, kao i cijeli projekt o 'Velikanima', i tvrdi da je projekt usvojen, ali se čekalo da se za nastvak snimanja prikupe sredstva.

'Zaprepastila sam se kada sam deset godina kasnije vidjela seriju 'Velikani hrvatskog glumišta' s našim idejama i ponekom snimkom, koju potpisuje Igor Prižmić i njegov Menorah film', kazala je za Večernji list Mani Gotovac.

Cijeli slučaj u petak je putem Facebooka komentirao Fran Juraj Prižmić, a njegov komentar napada Mani Gotovac na njegovog oca Igora Prižmića prenosimo u cijelosti.

Znači sažetak priče je ovakav - HRT je još 2008. navodno odlučio otkupiti film gđe. Gotovac o Borisu Dvorniku, ali nisu imali sredstava pa su im se rekli javiti, činjenica da su u međuvremenu uprihodili otprilike 14.000.000.000,00kn (četrnaest MILIJARDI kuna) gospođu Gotovac ne impresionira previše te ona i dalje misli da joj je projekt 'usvojen' 2008., iako se i čovjek kojeg spominje da ga joj je usvojio toga više ne sjeća, a i da se sjeća, on sasvim sigurno nije samostalno mogao donijeti tu odluku nego postoji jasno propisana procedura, vrlo kompleksna i dugotrajna, o kojoj dotična očito pojma nema, kao što nije imao ni pokojni Senečić zbog čega je u životu uvijek trebao i imao najprije Igora, a posljednjih godina mene. Naš serijal, čiji sam autor, prošao je na JAVNOM NATJEČAJU ZA VANJSKU PRODUKCIJU raspisanom u srpnju 2017., a ugovor je, nakon pregovora, potpisan u zadnjim danima prosinca iste godine. Na kraju, mala, ali značajna činjenica - niti jedan kadar ili rečenica iz njenog filma i/li scenarija nije iskorišten u našem, stoga bih volio da mi netko objasni kako smo mi to 'otuđili intelektualno vlasništvo' dotične, osim ako ista ne smatra da su cjelokupno hrvatskog glumište i svi njegovi velikani njezino autorsko djelo. I za kraj, nama su dozvole za snimanje dale obitelji naših protagonista, od obitelji Begović i Radeljak pa do obitelji Dvornik, Šovagović i Vušević, sva priča tu počinje i prestaje.