PROLJETNI BROJ

Velikan eksperimentalnog filma Pansini tema novog Ljetopisa

02.06.2016 u 14:05

Bionic
Reading

U svom novom broju Hrvatski filmski ljetopis donosi tematski blok o Mihovilu Pansiniju, velikanu hrvatskog eksperimentalnog filma, a na 216 stranica proljetnog izdanja piše se i o velikoj obljetnici hrvatske animacije, crnom valu i tvrdo kuhanom trileru

Ljetopis objavljuje osam Pansinijevih malo poznatih tekstova u kojima promišlja vrijeme i prostor, boju i pokret, projekciju i multiviziju u filmu te piše recenzije filmskih klasika. Temat upotpunjuju opsežno istraživanje Petre Belc o teorijskim i povijesnim aspektima Pansinijeva rada te filmografija.

U povodu 65. godišnjice prvog hrvatskog autorskog animiranog filma 'Veliki miting', Ljetopis ekskluzivno objavljuje tekst Borivoja Dovnikovića Borde s nizom rijetkih fotografija, crteža i skica nastalih u vrijeme njegova rada na filmu.

Društveno-ideološku pozadinu crnoga vala, s posebnim osvrtom na sve važnije autore i djela detaljno razlaže Tvrtko Rašpolić, a Midhat Ajanović donosi temeljit pregled tvrdo kuhanog trilera u književnosti, stripu i filmu s iznimnim prikazom brojnih klasika noira i neonoira

Kao i uvijek, novi Ljetopis donosi i recenzije aktualnog kinorepertoara, prikaze domaćih i inozemnih festivala i knjiga.

Novi broj (85) po cijeni od 50 kuna možete naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi, adaptacijama književnih djela na filmu i dr.) po promotivnim cijenama, kao i godišnja pretplata.

Ljetopis od sljedećeg tjedna možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1) te u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16), Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Ljevak (Trg bana Josipa Jelačića 17).

Od 7. do 11. lipnja Ljetopis možete kupiti i u Splitu, u sklopu 9. Festivala mediteranskog filma, a 7., 8. i 11. lipnja u sklopu znanstvenog skupa Animafest Scanner (Plesni centar Zagreb, Ilica 10, 10 - 17 sati).