VRHUNAC SEZONE MSU-A

Velika retrospektiva radova Ede Murtića

06.10.2010 u 15:22

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) najavio je veliku izložbu na kojoj će se od 4. prosinca ove godine do 31. siječnja 2011. predstaviti dio od 1.500 radova pokojnoga hrvatskog slikara Ede Murtića koje je ostavio Zagrebu i Republici Hrvatskoj

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić istaknula je da je riječ o izložbi koja je važna za taj muzej, dodajući da joj je drago što je s obitelji Murtić dogovorena izložba koja je vrhunac ove sezone i prve godine rada tog muzeja.

'To je izložba kojom će taj muzej u prosincu proslaviti svoju prvu obljetnicu', rekla je i dodala da se njome želi predstaviti donacija Murtića i podsjetiti na važnost tog slikara u drugoj polovici 20. stoljeća. Izložbu će pratiti okrugli stolovi i filmovi o Murtiću, a kako će, zbog kapaciteta galerije, biti izloženo tek 10 do 20 posto od ukupnog broja radova, ostatak će se moći vidjeti u projekcijama.

Branko Franceski, jedan od autora kataloga izložbe, kazao je da je izložba zamišljena kao pregled autorova rada u svim razdobljima i tehnikama kojima se koristio pružajući tako reprezentativnu sliku njegova umjetničkog razvoja od 1941. do 2004. godine.

Za trajanja izložbe u drugoj polovici siječnja 2011. godine, u MSU-u će se održati međunarodna tribina koja će javno razmatrati ustrojstvo, formate, funkcioniranje te programsku praksu srodnih institucija utemeljenih na ostavštini Murtićevih suvremenika i osobno mu bliskih umjetnika poput Emilija Vedove, Antonia Tàpiesa i Alberta Burrija.