SVJETSKI MEDIJI O ODLASKU MAESTRA

'Velik gubitak za svijet i ljubitelje klasične glazbe'

03.12.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Vijest o smrti poznatog hrvatskog dirigenta Vjekoslava Šuteja odjeknula je inozemnim medijima i u tuzi ostavila brojne štovatelje njegova rada širom svijeta

O preranom odlasku maestra Vjekoslava Šuteja izvijestio je The Associated Press koji ga navodi kao 'jednoga od najvećih hrvatskih dirigenata svih vremena, izuzetno uspješne međunarodne karijere'.

Američki mediji prisjetili su Šutejevih najsjajnijih nastupa i koncerata s tenorima Placidom Domingom, Joseom Carrerasom te Dianom Ross. Podsjetimo, dugu i bogatu međunarodnu karijeru Šutej je započeo 1986. u SAD-u kao ravnatelj festivala Hollybush u New Jerseyju.

U Španjolskoj, gdje je 1990. osnovao Kraljevski simfonijski orkestar La Sevilla, a potom i proglašen akademikom, primili su vijest sa šokom te pišu o 'velikom gubitku za svijet i ljubitelje klasične glazbe' prisjećajući se Šutejevih zasluga za glazbenu scenu te zemlje.

Austrijski mediji u vijesti o odlasku svjetski slavnog dirigenta spomenuli su se prva četiri koncerta Božić u Beču kojima je Šutej ravnao.