ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Većina pisaca godišnje zarađuje manje od 1.000 dolara

21.01.2014 u 10:09

Bionic
Reading

Prema rezultatima istraživanja većina pisaca, bilo da je riječ o onima koji sami objavljuju djela ili to čine posredstvom izdavačkih kuća, jedva preživljavaju od pisanja

Velika anketa portala Digital Book World u kojoj je sudjelovalo više od devet tisuća pisaca pokazala je da većina književnika jedva spaja kraj s krajem.

I dok s jedne strane književnici poput autorice erotskih romana Sylvie Day s izdavačima potpisuju milijunske ugovore, istraživanje je pokazalo da 54 posto književnika i gotovo 80 posto autora koji sami objavljuju djela zarađuju manje od 1.000 dolara godišnje.

Ispitanici, njih 9.210podijeljeni su u četiri skupine: pisci u usponu, autori samizdata, književnici koji djela objavljuju putem izdavača te 'hibridi' (oni čija djela objavljuje izdavač, a katkada ih objavljuju i sami).

Oko 65 posto ispitanika svrstalo se u skupinu pisci u usponu, njih 18 posto su autori samizdata, osam posto pisci koji objavljuju kod izdavača i šest posto onih koji se određuju kao hibridi.

Više od 77 posto autora samizdata godišnje od pisanja zarađuje manje od 1.000 dolara, a isto toliko zarađuje čak 53,9 posto književnika čija djela objavljuje izdavač.

Vrlo mali postotak, 0,7 posto autora samizdata i 1,3 posto onih koji djela objavljuju regularno putem izdavača, te 5,7 hibrida zarađuju više od 100.000 dolara godišnje, piše Guardian. Većina njih pisci su kriminalističkih, triler ili erotskih romana koji katkada pišu i ne-fikciju.

Većini sudionika novac nije jedan od prioriteta, ali su se izjasnili da bi voljeli povećati primanja.

'Istraživanje je pokazalo da većina autora iz svih skupina ne zarađuje velike novčane svote zahvaljujući svome poslu', rekao je Jeremy Greenfield iz Digital Book Worlda dodavši da većina piše iz ljubavi, a brojnima je važno i priznanje.