JOŠ 3. LISTOPADA

Vandali oštetili preko 60 predmeta u nekoliko berlinskih muzeja

21.10.2020 u 18:40

Bionic
Reading

U nekoliko muzeja na poznatom berlinskom Muzejskom otoku nepoznati počinitelji su još 3. listopada, na Dan njemačkog ujedinjenja, oštetili oko 60 muzejskih artefakata, priopćila je uprava Berlinskih muzeja u srijedu.

'Ukupno su oštećena oko 63 eksponata od kojih su neki posuđeni. Štetu će biti moguće procijeniti tek nakon procjene restauratora', rekla je Christina Haak, direktorica Berlinskih muzeja. Nepoznati počinitelji su muzejske izloške poprskali 'nepoznatom tekućinom na uljnoj bazi' bez mirisa i boje.

Na popisu izložaka se uglavnom nalaze artefakti iz antičkog razdoblja. Među oštećenim izlošcima nema niti jedne slike. Najviše su pogođeni izlošci iz starog Egipta poput jednog sarkofaga kao i kolekcije papirusa.

Policija je posjetitelje toga dana zamolila za suradnju. Haak nije mogla reći je li napad povezan s datumom 3. listopada kada se u Njemačkoj slavi dan ujedinjenja. 'Mi nismo zaprimili nikakvu prijetnju', rekla je Haak.

Muzejski otok je u posljednje vrijeme bio cilj napada kada je prije tri godine iz Bode muzeja ukraden zlatnik težak 100 kg. Za ovo djelo su osuđeni pripadnici jednog berlinskog arapskog kriminalnog klana ali sam zlatnik nikada nije pronađen.

Državna tajnica za kulturu Monika Grueters je kritizirala Državne muzeje u Berlinu zbog pomanjkanja sigurnosnih mjera. Velik dio muzeja na Muzejskom otoku, koji se prije njemačkog ujedinjenja nalazio u Istočnom Berlinu, temeljito je restauriran u posljednjih nekoliko godina.