PREDSTAVLJEN PROGRAM

Uskoro počinju jubilarne 60. Dubrovačke ljetne igre

29.06.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavio je program 60. festivala

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, i ove će godine okupiti više od 2000 umjetnika iz svijeta, koji će na desetak lokacija izvesti više od sedamdeset dramskih, glazbenih, plesnih, likovnih i filmskih programa. Posebnost ovogodišnje manifestacije je jubilej – 60. godišnjica festivala koji Dubrovnik pretvara u jedinstvenu pozornicu.

U svom jubilarnom izdanju Dubrovačke ljetne igre uvele su Vip program koji uokviruje operni gala bal pod palicom dirigenta Zagrebačke filharmonije Vjekoslava Šuteja 11. srpnja i Beethovenova 9. simfonija u izvedbi orkestra Philharmonia of the Nations i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, a pod ravnanjem Justusa Franza, na dan zatvaranja. U dramskom će se programu na Lovrijenac ponovno uspeti danski kraljević Hamlet u izvođenju Festivalskog dramskog ansambla i u režiji Ivice Kunčevića. U Dubrovnik dolazi i jedan od najvećih redatelja današnjice, Peter Brook, koji će adaptacijom Shakespearovih soneta otvoriti dramski program. Na program se vraća amblematska Vojnovićeva 'Taraca' u izvedbi doajena i najmlađih članova hrvatskoga glumišta, pod redateljskom palicom Joška Juvančića. Kao dio festivalskih međunarodnih koprodukcijskih nastojanja između Avignona i Beča publici će se predstaviti glasoviti Jan Fabre predstavom 'Orgija tolerancije'.

U sklopu predstavljanja otvorena je izložba fotografija Damila Kalogjere pod nazivom 'Igre II'. Kalogjerin objektiv već pet godina bilježi ne samo festivalske izvedbe nego i proces njihovog stvaranja, festivalsku atmosferu i međunarodnu publiku.