BULJAN UOČI PREMIJERE

'Upoznali smo se s policajcima i osjećamo se sigurni'

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.07.2015 12:38
  • Objavljeno 17.07.2015 u 09:45
  • +3

Konferencija za medije povodom premijere Elementarnih čestica

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dubrovačke ljetne igre

Redatelj predstave 'Elementarne čestice' Ivica Buljan rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako se glumačka i produkcijska ekipa osjećaju sigurni zahvaljujući policajcima koji osiguravaju događanja vezana uz predstavu, a ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac istaknula je da se oko predstave 'dogodila pandemija širenja straha'

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare Buljan je u povodu skorašnje premijere predstave, koja je zbog autora Michela Houellebecqa proglašena sigurnosnim rizikom, istaknuo kako ni u jednoj zemlji u kojoj su rađene adaptacije 'Elementarnih čestica' nikad nije bilo problema.

'Prvi dan smo se upoznali s policijskom ekipom, poznajemo se i savršeno komuniciramo i na neki način vjerojatno zbog njih se osjećamo sigurni. Nema problema zbog toga. Prva adaptacija predstave napravljena je u Berlinu, tri godine nakon što je objavljen roman, u Njemačkoj je dosad izvedeno barem pet do šest verzija, a napravljena je i filmska verzija, a da ne govorimo o Francuskoj odakle je autor. Ni u jednom trenutku kazališno djelo nije povezano s autorovim uvjerenjima. To se u civiliziranim zemljama nauči u osnovnoj školi', rekao je Buljan.

'Jedna neodmjerena izjava može prouzročiti materijalnu štetu, u ovom slučaju trošak osiguranja, a na nas umjetnike je netko sad uperio prst, a mi to sami nismo željeli. Ovdje smo mi neprimjerenom gestom izloženi opasnosti', rekao je Buljan.

Ravnateljica dramskog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac istaknula je kako se oko 'Elementarnih čestica' dogodila pandemija širenja straha.

'Fenomen koji se tu dogodio jest zaraza i pandemija širenja straha. Da nije došlo do toga, a to je nešto najgore što se može događati u jednom društvu, ja bih vam rekla da se napokon netko sjetio osigurati i umjetnike, a ne samo nogomet', našalila se Gotovac te dodala kako ju je 'pandemija koju nije očekivala, zaprepastila'.

Naglasila je da je interes publike za predstavu velik sudeći prema prodaji karata, te zaključila kako se Dubrovčani ne boje za svoju sigurnost.

'Ne znam kako će Dubrovčani prihvatiti predstavu, ali sudeći prema prodaji interes je velik i ja bih stoga rekla da se Dubrovčani ne boje', rekla je Gotovac koja je na konferenciji otkrila da 'Elementarne čestice' nisu bile prvi izbor za adaptaciju.

'Moj prijedlog je bilo djelo 'Mogućnost otoka' i Ivica Buljan je to na početku prihvatio. Za sedam dana me nazvao i rekao da ćemo ipak raditi 'Elementarne čestice'. Moram priznati da sam se u tom trenutku pitala zašto tako klasičan tekst', rekla je Gotovac.

Redatelj predstave Ivica Buljan potvrdio je da su razmišljali o svim Houellebecqovim djelima, te da 'Elementarne čestice' nisu htjeli izabrati jer to djelo 'poznaje cijela publika'.

'S druge strane, veliki pisci uvijek na kraju imaju to jedno djelo po kojem ga svi interpretiraju, a u Houellebecqovom slučaju to su upravo 'Elementarne čestice'. To je roman koji mijenja paradigmu vremena', rekao je Buljan te dodao kako su ih kontroverze oko izvođenja predstave u Dubrovniku zbog čega je i premještena s originalno planirane lokacije u mjestu Kupari, natjerale da budu još 'kazališno radikalniji'.

'Prvo uprizorenje bilo je zamišljeno klasičnije, a na tvrđavi Lovrijenac sve će imati jednaku snagu, glazba, eseji, monolozi i dijalozi, za razliku od klasičnog kazališta. Ako su išta ovi događaji napravili to je da budemo još kazališno radikalniji', rekao je Buljan.

Inače, sigurnosnu procjenu rizika za izvođenje predstave zatražio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a nakon što je Županija odbila financirati program Dubrovačkih ljetnih igara u iznosu od 650 tisuća kuna, sredstva koja su nedostajala osiguralo je Ministarstvo kulture koje ujedno snosi i troškove osiguranja izvedbi predstave, kao i svih okupljanja glumaca vezanih uz 'Elementarne čestice'.

Roman 'Elementarne čestice' kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen je 1998. godine i uprizoren je u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva.

Buljan 'Čestice' postavlja prema adaptaciji Velimira Grgića. Dramaturg je Robert Waltl, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar

Dramski ansambl predstave čine Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša

Premijera predstave, koja je i dio programa Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, na rasporedu je u ponedjeljak 20. srpnja, a reprizne izvedbe 21., 22., i 23. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!