nova epizoda serije 'AHA!'

Upoznajte Nedjeljku Žagar, teorijsku meteorologinju i dobitnicu 'znanstvenog Oscara'

28.03.2023 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon što nas je Ivan Đuričić prošlog ponedjeljka u prvoj epizodi znanstveno – putopisne dokumentarne serije 'AHA!' odveo u Boston, gdje smo upoznali znanstvenika Dražena Preleca, sljedećeg ponedjeljka nas vodi u Hamburg. Tamo upoznajemo Nedjeljku Žagar teorijsku meteorologinju rođenu u malom mjestu Svinišću kraj Omiša koju je želja za istraživanjem iz Hrvatske odvela u Švedsku, Sloveniju, Ameriku te na koncu u Njemačku, gdje danas drži katedru za teorijsku meteorologiju na Sveučilištu u Hamburgu. Nedjeljka Žagar i Ivan Đuričić će nam, između ostaloga, otkriti koliko je vrijeme predvidljivo, koja je važnost satelita u meteorologinji te upoznati s Hamburgom. Emisija se prikazuje u ponedjeljak, 3. travnja

Teorijska meteorologinja Nedjeljka Žagar protagonistica je druge epizode znanstveno-putopisne dokumentarne serije "AHA!", autorica Tamare Babun i Une Radić iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly. Nedjeljku Žagar i područja njenog istraživačkog rada upoznat ćemo 3. travnja na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati.

Kao jedna od petero sestara, Nedjeljka Žagar odrasla je u Svinišću kraj Omiša i kako kaže kao dijete ni slutila nije da će se ikada baviti meteorologijom. Njen interes i znatiželja tada su je držali u svijetu knjiga i pisanja, željela je postati književnica. S vremenom njeni se interesi mijenjaju i istraživački, znatiželjni duh odvodi je u svijet meteorologije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Kroz svoju bogatu karijeru, dobitnica "znanstvenog Oscara", Nedjeljka je živjela u Švedskoj, Sloveniji, Americi i Njemačkoj gdje radi zadnje četiri godine. Trenutno drži katedru za teorijsku meteorologiju na Sveučilištu u Hamburgu (UHH) i istraživačku grupu koja se bavi dinamikom i prognoziranjem atmosferskih procesa. U epizodi naziva "Nebo nije granica", u razgovoru s domaćinom serije glumcem Ivanom Đuričićem, Nedjeljka će nam otkriti u koje godišnje doba su prognoze pouzdanije, zašto su važna satelitska mjerenja vjetra, zašto je važno Zemlju u cijelosti tretirati kao svoj dom i zajedno djelovati za opće dobro društva u kojem živimo, zašto su uspjeh i sreća za nju usko vezani pojmovi i još mnoge druge interesantne činjenice o njenom životu i karijeri. Osim toga, upoznat ćemo i Hamburg, sve one karakteristike tog grada koje su je oduševile, na neki način oblikovale i zbog kojih se u njemu osjeća kao kod kuće.

  • +5
'AHA!' u posjeti Nedjeljki Žagar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Epizoda u kojoj nas Ivan Đuričić kroz razgovor upoznaje s Nedjeljkom Žagar bila je za njega posebno interesantna, jer je Ivanova majka po zanimanju meteorologinja koja se bavila primijenjenom meteorologinjom pa tako otkrivamo i koja je razlika, ali i bitna veza između te dvije grane meteorologije.

Autorice Tamara Babun i Una Radić stvarajući seriju "AHA!" željele su istražiti, pronaći i upoznati pojedince za koje možda ne znamo ili o njima znamo vrlo malo, a rade i djeluju u različitim područjima znanosti, traže rješenja i donose otkrića kojima doprinose društvu u cjelini. Osim toga, velika želja im je bila proširiti interes gledatelja za znanost, pogotovo mlađe populacije koja promišlja čime se u životu baviti i je li istraživački put onaj koji je za njih pravi.

  • +4
2. epizoda - Behind the scenes Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Što nam sljedeće donosi 'AHA!'?

U prvoj epizodi znanstveno-putopisne dokumentarne serije "AHA!" Ivan Đuričić nas je odveo u Boston gdje smo upoznali znanstvenika Dražena Preleca koji istražuje područja neuroekonomije, bihevioralne ekonomije i neuroznanosti. Sada idemo u Hamburg gdje nas čeka Nedjeljka Žagar, a u sljedeće dvije epizode otputovat ćemo u Erlangen i Nürnberg gdje ćemo upoznati teorijsku fizičarku Anu-Sunčanu Smith te Kopenhagen gdje živi i radi Iva Ridjan Skov koja se bavi obnovljivim izvorima energije, energetskom tranzicijom i energetskim planiranjem.

Prvu epizodu znanstveno-putopisne dokumentarne serije "AHA!" možete pogledati na multimedijskoj platformi HRTi.

Više o znanstveno-putopisnoj dokumentarnoj seriji "AHA!" potražite na njihovim službenim stranicama serije te društvenim mrežama.

Tim serije "AHA!":

scenaristice, redateljice i producentice: Tamara Babun i Una Radić, Wolfgang&Dolly

direktor fotografije: Tomislav Krnić

snimatelj zvuka: Krešimir Rodić

montažerke: Ivana Rogić, Doris Dodig, Ivana Perčinlić,

dizajner zvuka: Duško Šarić - Kovačić

autor špice i grafika: Franko Dujmić

urednik: Krešimir Čokolić