BERLINSKI ZID PONOVNO PADA

Uništen poljubac Brežnjeva i Honeckera

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 19.04.2009 20:51
  • Objavljeno 19.04.2009 u 20:51
poljubac breznjev honecker

poljubac breznjev honecker

Izvor: Reuters / Autor: -

Slika strastvenog poljupca sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva i istočnonjemačkog kolege Ericha Honeckera, jedan od zaštitnih znakova 'preživjelog' komada Berlinskog zida, uništena je odlukom gradskih vlasti. Autor djela Dmitri Vrubel je izvan sebe

Gradske vlasti u Berlinu, u želji da spase propadajući ostatak Berlinskog zida morale u uništiti mnoga umjetnička djela naslikana na njegovoj fasadi ne bi li je obnovile, prenosi Spiegel. Kao jedna od žrtava renovacije stradala je i ogromna slika dvojice političkih lidera, Brežnjeva i Honeckera, koja prikazuje kako se njih dvojica strastveno ljube.

Autor slike, četrdesetosmogodišnji Dmitri Vrubel kipti od bijesa i obećava vlastima revanš: naslikat će je ponovno. No upravo to je ono na što su gradski oci pozvali umjetnike kojima su radovi morali biti uništeni zbog obnavljanja zidne fasade.

Doduše, na ikonografiji Berlinskog zida grad je zaradio milijune, među ostalim, i na reprodukcijama čuvenog poljupca od kojih ruski umjetnik nije vidio ni centa. Sada mu je ponuđeno tek ciničnih tri tisuće eura kao nadoknada za ponovno slikanje.

Vrubel je svoj 'Poljubac' naslikao 1990, svega nekoliko mjeseci nakon pada zida. Osim njega, na oslikavanju betonskog razgraničenja njemačkog istoka i zapada radilo je još 117 umjetnika iz 21 zemlje. Svojim su djelima pokrili 1.316 metara dugi komad fasade koji je tri godine kasnije zaštićen kao kulturna baština.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi