UMJETNIK PROTIV UMJETNIKA

Uništavanje hrvatske zastave je kazneno, a ne umjetničko djelo

01.09.2010 u 16:04

Bionic
Reading

Krešo Mustać, hrvatski branitelj i riječki umjetnik, podnosi kaznenu prijavu protiv organizatora i domaćina Zoom festivala u Rijeci, Udruge Drugo more i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te protiv slovenskog umjetnika Janeza Janše ex Emila Hrvatina, a vezano za njegov projekt na kojemu je došlo do namjernog uništavanja hrvatske zastave

'Uništavanjem zastave direktno se blati Republika Hrvatska i to je kazneno djelo. Zastava predstavlja hrvatske branitelje, ljudi su ginuli pod njom', rekao je danas na izvanrednoj press-konferenciji u odvjetničkom uredu Puhovac-Večerina Krešo Mustać.

Taj čin, zbog kojeg se Mustać, kako je rekao, ježi, odigrao se prije dva dana na otvorenju novog festivala pod nazivom Zoom festival u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti kada je autor u fokusu bio Janez Janša. Janša se predstavio projektom 'Življenje u nastajanju' čiji je okvir teško odrediti. On neprestano lebdi između performansa i izložbe. Življenje u nastajanju je kolekcija 50 pisanih, foto ili video uputa za poznate životne situacije, kao što su prvi poljubac, posljednje ljubavno pismo, protest, ulazak u političku stanku, dosada, alkohol, bijes, samozadovoljavanje, promjena izgleda i imena, osjećaj krivnje, prijatelji, preminuli bližnji, sukob majke i kćeri, romanse, ali povrh svega i odluka o reagiranju ili samopromatranju. Gledatelji su tako ujedno i glumci. Prolazeći pored uputa oni stvaraju performans prema svojem ritmu, osjetljivosti, vjerovanju i (ne)aktivnosti.

'Ovaj rad je nastao na osnovu razmišljanja o tome kako neku osobnu priču dijeliti s drugim i tako sam došao do te ideje veoma kratkih uputa preko kojih mogu pokazati i reći nešto veoma intimno, a što će vrlo lako biti razumljivo za nekog drugog', rekao je na otvorenju svog projekta autor Janez Janša.

U sklopu njegovog projekta našla se i hrvatska zastava, pored koje su na špagi visjele škare te se moglo njima slobodno poslužiti. Od zastave je malo ostalo, a škare još uvijek tamo vise i može je se dokrajčiti do 4. rujna.

'Ako je ostvarivanje obilježja kaznenog djela umjetničko djelo, tada je kaznena prijava također umjetničko djelo', tvrdi Mustać te smatra da uz organizatore iz Udruge Drugo more Davora Miškovića i Petru Corve te direktoricu državne institucije MMSU Jericu Ziherl odgovornost snosi i prvi čovjek Rijeke Vojko Obersnel, koji nije reagirao kada se pred njegovim očima zastava počela rezati. Svi oni na naš upit da komentiraju Mustaćevu prijavu protiv njih odgovorili su da o njoj nisu informirani.

Duboko povrijeđeni Mustać smatra da je kazna za uništavanje zastave od tri mjeseca do tri godine te taj čin uspoređuje s ubojstvom. 'Uzet ću pištolj, izaći na Korzo, ubiti čovjeka i reći da je to umjetnički čin. Potpuno ista stvar', zaključio je Mustać, naglasivši da bi istog trena bio priveden isto kao i da netko sada na Korzu uništi hrvatsku zastavu.