U 83. GODINI

Umro glumac Boris Festini

11.02.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Boris Festini, glumac koji je, uz dugu kazališnu karijeru, ostvario niz zapaženih uloga u filmovima i televizijskim serijalima, umro je u 83. godini

Svoj prvi angažman Festini, rođen 1930. u Svetom Ivanu Zelini, imao je u Narodnom kazalištu u Sisku gdje je 1948. završio gimnaziju. Bio je to početak njegove glumačke karijere tijekom koje je nastupao u gotovo svim najvažnijim hrvatskim kazalištima i na festivalima te surađivao s najistaknutijim hrvatskim filmskim i kazališnim redateljima.

Glumu je diplomirao 1955. na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost i vrlo je brzo nakon toga postao stalnim honorarnim članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Četiri godine kasnije prelazi u kazalište Komedija, gdje do 1970. ostvaruje više dramskih uloga, ponajviše likova asketa i patnika kojima je pristajao likom i stasom.

Ističe se kao Freddie Vandestuyt ('Romanov i Julija'), Stari Gospodin ('Nosorog'), Gospodin Toto ('Čovjek, zvijer i krepost'), Pijanist ('Orkestar') i Rabin ('Guslač na krovu'). Od 1976. ponovno nastupa u zagrebačkom HNK kao Peharek i Don Kuzma ('Kiklop') i Ivan ('Pustinja'). U Teatru &TD je 1977. imao šest uloga, od kojih je najzapaženija Umjetnika u "Odlasku umjetnika u gladovanju".

Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, u kazalištu Bagatella, s glumačkim družinama Histrion i Akter te u Akademskom kazalištu, na Maloj sceni i u Gavelli.

Jednu od prvih filmskih uloga imao je 1954. u "Koncertu" Branka Belana, a krajem šezdesetih je surađivao s Antom Babajom na kratkim filmovima 'Lakat kao takav' i 'Pravda. Među ostalim, glumio je u Rondu Zvonimira Berkovića, 'Seljačkoj buni 1573.' Vatroslava Mimice i Izbavitelju nedavno preminulog Krste Papića. Krajem osamdesetih glumio je u filmu 'Čovjek koji je volio sprovode' Zorana Tadića te u 'Transatlantiku' Mladena Jurana.

Ipak, široj je publici bio je prepoznatljiv zahvaljujući manjim, ali zapamćenim ulogama u popularnim televizijskim serijalima, od 'Kuda idu divlje svinje', 'Prosjaci i sinovi' i 'Nepokoreni grad', preko 'Smogovaca' u kojima je glumio djeda Jozu, do novijih, 'Villa Maria' i 'Dobre namjere'.

Festini je umro u petak, 8. veljače, a posljednji ispraćaj bit će u utorak, 12. veljače na zagrebačkom Mirogoju.