ČEŠKI SMISAO ZA HUMOR

Umjetnik David Černý prevario češku Vladu

14.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Kontroverzno umjetničko djelo, postavljeno u atriju zgrade Justus Lipsius sjedišta Vijeća Europske Unije u Bruxellesu, na kojem su navodno radili umjetnici iz 27 zemalja članica EU, zapravo je djelo jednog umjetnika, Davida Černýja, objavio je češki premijer u utorak

Umjetnička instalacija Entropa trebala je označiti početak šestomjesečnog češkog predsjedanja Europskom unijom i kroz stereotipe prikazati zemlje članice EU. Skulptura se proteže na 16 kvadratnih metara prostora i prikazuje Bugarsku kao sanitarni čvor, Francusku kao 'štrajkašku' zemlju, dok je Engleska u potpunosti izostavljena s ove bizarne karte.

No, Česi su se našli u neprilici oko toga treba li instalaciju ukloniti nakon što su otkrili da je djelo jednog, a ne 27 umjetnika. Češki premijer Alexandr Vondra objavio je službenu ispriku u kojoj je napisao da je i njega prevario David Černý, kojemu je vlada u potpunosti prepustila upravljanje projektom.

Dodao je da u ugovoru stoji da je Černý bio obavezan pozvati 27 umjetnika koji će predstavljati 27 zemalja članica te da je u potpunosti odgovoran za nastalu situaciju, prenosi Herald Tribune.

Češki kipar otišao je toliko daleko da je izmislio imena umjetnika koji su navodno sudjelovali u projektu, njihove adrese i web stranice. Reuters izvještava da je Černý priznao da je spačku smislio s dvojicom prijatelja: 'Znali smo da će se saznati istina. No prije toga smo htjeli saznati je li Europa sposobna nasmijati se sama sebi!'

David Černý češki je kipar čija se djela mogu vidjeti na mnogim praškim ulicama. Poznat je postao kada je 1991. sovjetski tenk izložen u Memorijalnom centru u Pragu obojao u ružičastu boju. Njegov potez proglašen je huliganizmom te je čak kratko bio pritvoren.

Černý je na svojim službenim stranicama objavio i službeno objašnjenje ovakvog poteza i možete ga pročitati ovdje