ŽIVOT U SADAŠNJOSTI

Umjetničkim instalacijama protiv tjeskobe

30.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Konceptualni rad 'The Present' poziva promatrače da se oslobode anksioznosti jednostavnim uživanjem u sadašnjem trenutku.

Instalacija nazvana 'The Present' predstavlja specifičan sat koji ne mjeri vrijeme u sekundama, minutama ili satima, već kazaljka klizi po spektru duginih boja te zatvara krug na završetku cijele godine. Tijekom 365 dana, sat prolazi kroz bjelinu zimskog solsticija preko zelenila proljetnog ekvinocija, kroz žutilo ljeta sve do purpurnog jesenjeg ekvinocija prije zatvaranja cijelog kruga.

'The Present', kao što i ime instalacije naznačuje, poziva promatrače da žive u trenutku. Na učestalo pitanje naše kolektivno nesvjesne anksioznosti: 'Kako živjeti u trenutku koji promiče iz sekunde u sekundu', autori su dali odgovor u promotivnom videu prikazujući frenzičan ritam suvremenog života.

Dizajner Scott Thrift objasnio je da je rad napravio svjestan činjenice da je 'teško primiriti se s onim što se događa u sadašnjosti budući da uvijek postoji osjećaj da se može napraviti više'. Razvlačenjem jedinice vremena sa sekunde na cijelu godinu, instalacija nastoji djelovati na naše strahove od gubljenje vremena.

'Uz taj dodatni skok na ljestvici vremena, mogu ležernije sagledati svoja dostignuća ili očekivanja. Gledajte na to na ovaj način: u velikoj slici stvari, jedan jako loš dan na poslu samo je mali korak prema puno širem putu u kojem vas na kraju čeka promaknuće. 'The Present' služi kao podsjetnik na to', kazao je Thrift.

'The Present' je postao hit platforme Kickstarter zahvaljujući stotinama sljedbenika koji su u tom konceptu prepoznali vrijednost. To ne čudi, s obzirom na to da u zadnjih nekoliko godina sve više umjetnika ostvaruje projekte namijenjene razrješenju anksioznosti koja prati suvremeni život. Časopis New York Magazine zabilježio je velik porast upotrebe antidepresiva Xanaxa, Klonopina, Ativana i Valiuma, čija se prodaja povećala za 17 posto od 2006., dok se istodobno udvostručio broj rehabilitacijskih tretmana za odvikavanje od tih lijekova. Također, CNN izvještava o preplavljivanju tržišta pićima za opuštanje: Neuro Sleep, Sleep Water, Marley’s Mellow Mood postali su suprotnost podizanju raspoloženja za koja se koriste stimulansi poput energetskog pića.


Tržište dizajna, mode, marketinga i umjetnosti samo zrcali trend konzumiranja opuštajućih supstanci kojima sve više ljudi pribjegava. Tako je primjerice švicarska dizajnerska tvrtka Kawamura-Ganjavian osmislila proizvod nazvan 'Nojev jastuk'. To je jastuk za opuštanje u koji izmoreni radnici, podvrgnuti svakodnevnim visokim dozama stresa u uredu, mogu umetnuti glavu i odspavati u potpunoj izolaciji od radne sredine. Iskustvo simulira odmor u tihoj i zamračenoj spavaćoj sobi bez napuštanja ureda.

'Nojev jastuk'

Lanac trgovina Selfridges u Londonu, promovira svoju novu inicijativu nazvanu 'Bez buke', kampanju koja je nastala zbog povećanog bombardiranja informacijama i stimulansima. Na nekoliko lokacija lanac trgovina predstavio je tzv. 'Tihe sobe', koje je za njih osmislio arhitekt Alex Cochrane, u kojima su zabranjeni mobiteli, a kupci prije ulaska moraju ostaviti cipele vani kako bi se izbjeglo uznemiravanje ostalih zvukovima potpetica. Predstavili su i 'Tihe dućane' u kojima se prodavači obraćaju kupcima šaptom te slušalice koje omogućavaju kratku, vođenu meditaciju.

U veljači je njujorška publika pokazala veliki interes za konceptualni rad Davida Zwirnera, bezvučnu i bezbojnu instalaciju koja je opisana kao 'iskustvo uranjanja u subliminalnu prazninu'. Sličnom doživljaju bili su izloženi i posjetitelji izložbe umjetnice Carsten Höller, koja je u instalaciji 'Experience', pozvala zainteresirane da uđu u bazen za senzornu deprivaciju nazvan 'Giant Psycho Tank', kako bi plutali u miru i tišini.

Ovi kulturološki fenomeni pojavljuju se kao reakcija na pretjerani kaos i prekomjerne informacije, što je rezultiralo brojnim anksioznim oboljenjima. Stoga 'The Present' i slične instalacije nude nadu i pružaju potreban odmak od svakodnevice i nagomilanog stresa.