DEVASTACIJA ILI RENOVACIJA?

Umjetnički centar u najstarijoj željezničkoj postaji

23.10.2009 u 14:54

Bionic
Reading

U najstarijoj putničkoj željezničkoj postaji na svijetu ovih dana otvoren je veliki umjetnički centar, prenosi britanski Times

Željeznička postaja Edge Hill u Liverpoolu, stara 173 godine, godinama je stajala napuštena. Prema zamisli Jude Kelly, predsjednice umjetničke organizacije Metal, derutna građevina je obnovljena i preuređena u veliki umjetnički centar.

Izložba pod nazivom 'XXX Get Off At Edge Hill' (Svršite u Edge Hillu) koja istražuje kako su nove tehnologije i industrijalizacija doveli do seksualne revolucije i slobodnijeg izražavanja o seksu službeno je otvorila sezonu u novom okupljalištu engleskih umjetnika. Izložba donosi djela Mana Raya, Kennetha Angera i Marcela Duchampa

'Željeznička postaja Edge Hill novo je i uzbudljivo okupljalište za stanovnike Liverpoola. Želimo da pokrene promjene od lokalnog, regionalnog, ali i svjetskog značaja', kazao je Ian Brownhill iz udruge Metal.

Ipak, za razliku od mnogih koji podržavaju projekt, Jonathan Greenburg iz aukcijske kuće Sotheby’s smatra da je najstarija željeznička postaja trebala biti uvrštena na popis zaštićene svjetske baštine i da je renovacija pogreška.