VELESAJAM KULTURE

Umjetnička proizvodnja objedinjena kroz temu svemira

07.12.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Šesti po redu Velesajam kulture održat će se od 10. do 15. prosinca, a tema manifestacije koja ujedinjuje brojne umjetničke discipline ove godine je svemir

Popularizacija znanosti i promocija znanstvenika te njihova rada jedna je od misija Velesajma kulture koji organizira Kultura promjene Studentskog centra. Ove godine to će učiniti kroz šestodnevni program koji će se odvijati u prostorima SC-a, a  prvi put i u gradu. Među zanimljivijim programima izvan prostora SC-a sigurno je onaj u paviljonu arhitekta Hrvoja Njirića podno zagrebačke katedrale. Tamo će u ponedjeljak, 14. prosinca biti predstavljen video eksperiment 'SC svemirotvorac' – rad koji će tijekom Velesajma kulture nastajati u labu SC svemirotvorca uz glazbenu podlogu, šumove i zvukove, ravno iz svemira. Damir Bartol Indoš postat će Lajka, prvi pas u svemiru, a VIS Plavi Kristali proizvest će Veliki prasak.

Tijekom manifestacije bit će postavljene četiri stalne izložbe - Izložbeni lab 'Svemirotovorac' u Galeriji SC, 'Bugbot' u MM centru, izložba astrofotografija (AD Beskraj) u caffeu Teatra&td te izložba fotografija 'Skate foto' u predvorju Kina SC.

Human Error

Najjači dio filmskog programa čine 'Alphaville' Jean-Luca Godarda iz 1956. te 'Dina' Davida Lyncha iz 1984. Bit će prikazan i HRT-ov novi dokumentarac o utemeljitelju moderne astronomije Galileu Galileiju, 'Zvjezdani glasnik', a Velesajma se ponosi i dvjema europskim premijerama filmova na temu skateboardinga i snowboardinga u organizaciji skate kluba Shpaolin. Filmski laboratorij Kulture promjene Klubvizija iznjedrit će nekoliko filmova snimanih na 16-milimetarskoj filmskoj vrpci, a oni će biti prikazivani na pročelju Studentskog centra.

U kazališnom dijelu, Marija Šćekić predstavit će plesnu predstavu 'Human Error', simbolički prikaz tripartitnosti čovjekove strukturne građe (tijelo, duša, duh) a ujedno i stvaran prikaz ljudske nemoći da razdvoji emocije i razum te dokuči nedokučivo – savršenstvo i istinu.
Tijelo plesačice bežičnim je senzorima spojeno na audio-vizualne uređaje koji uz pomoć skeniranja i interpretacije njezinih neuroloških aktivnosti generiraju virtualni entitet, koji bi se još moglo nazvati, plesačičinim unutarnjim ja. Tako gledatelj istodobno svjedoči fizičkoj pojavnosti plesačkog tijela i nekom njegovom paralelnom unutarnjem svemiru.

Ščekić će uz francuskog video dizajnera Jeromea Delapierra održati i besplatnu postfestivalsku radionicu vizualnog programiranja u Real Timeu koja će se od 21. do 23. prosinca održati u Teatru &TD.

Moda za ponijeti traži svoje zagrebačke simpatizere

Mnoge će razveseliti događanje 'Moda za ponijeti', projekt koji je inicirala primijenjena umjetnica Ljudmila Stratimirović u Beogradu 2007. kada je održano šest izložbi koje su okupile više od dvadeset srpskih autora. U posljednje dvije godine, broj sudionika i publike se intenzivno povećavao tako da danas 'Moda za ponijeti' okuplja više od šezdeset izabranih autora i slovi kao jedan od najposjećenijih događaja u Beogradu te vrste. Zagreb postaje nova destinacija širenja ovog projekta koji za cilj ima okupljanje i povezivanje umjetnika po čitavoj regiji. Tom će prilikom biti predstavljeno nekoliko dizajnera iz Srbije, kao i izbor domaćih dizajnera prijavljenih na natječaj. Izložba je prodajnog karaktera.

Za dobar glazbeni program manifestacije pobrinut će se Muzički salon i Radio SC, a na repertoaru su od live koncerti bendova Solander, Dufus i Kida 606 te brojni DJ-evi.

Kompletni program šestog Velesajma kulture po danima pogledaje na www.sczg.hr