Subota, ILICA 132

Dizajnerski kolektiv Oaza najavljuje rasprodaju svojih knjiga: riječ je o raritetnim izdanjima Sanje Iveković, Dubravke Ugrešić, Marka Pogačara i još mnogih drugih

16.12.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Umjetničke knjige kolektiva Oaze moći će se isti dan po sniženim cijenama kupiti i putem njihove web stranice www.oazabooks.com

Umjetnička organizacija Oaza u svom radnom prostoru u Ilici 132, 1. kat, organizira u subotu, 18.12. ,od 12 do 18.00 sati prodaju svojih izdanja knjiga iz edicije Artist Book (Knjige umjetnika) i Oaza&Sons (Ilustrirana izdanja za djecu i odrasle). Knjige su na hrvatskom i engleskom jeziku, dostupne po sniženim cijenama.

Knjige Sanje Iveković, Dubravke Ugrešić, Marka Pogačara, Dine Pešuta, Nine Kurtele i mnogih drugih isti dan po sniženim cijenama knjige možete kupiti i putem njihove web stranice www.oazabooks.com.

S obzirom na epidemiološke okolnosti, iz kolektiva Oaza mole posjetitelje koji će ih posjetiti u subotu da se pridržavaju svih epidemioloških pravila, ponesu maske i koristite dostupan dezinficijens.

Što je Oaza Books?

Oaza Books je nezavisna izdavačka inicijativa Umjetničke organizacije Oaza o suvremenoj umjetnosti i dizajnu s idejom proizvodnje, promocije i distribucije publikacija koje nude kritički i interdisciplinarni pristup radu i sadržajima te jačanju veza između disciplina u kulturi i socijalno-političkih pitanja.

Projekt ima za cilj dovesti u vezu različita područja djelovanja kroz interdisciplinarne suradnje raznih profila eksperata, umjetnika i organizacija u kulturi i promovirati ih kroz digitalne i tiskane formate.

Oaza Books se u posljednje nekoliko godina kontinuirano razvija kroz četiri edicije.

1) oBook uključuje istraživačke, eksperimentalne, kritičke i teorijske publikacije u području umjetnosti i dizajna, realizirane kroz kolaboracije različitih profila suradnika u kojima članice Oaze preuzimaju ulogu urednica i dizajnerica.

2) Edicija aBook predstavlja jedinstvenu ediciju knjiga umjetnika na hrvatskoj sceni, a oslanja se na tradiciju osobite vrste izdavaštva u okviru koje se umjetnici kritički suočavaju s medijem knjige. Edicija na inovativan način povezuje prakse grafičkog dizajna, vizualnih umjetnosti, kuriranja, tiskarstva i izdavaštva.

3) Edicija Oaza & Sons ima za cilj proizvodnju inteligentnih i inspirativnih ilustriranih umjetničkih knjiga za djecu, dajući pritom dječjoj književnosti - snažnom transformativnom mediju, koji je istovremeno i pedagogija i umjetnost i etika i politička praksa - novu vrijednost.

4) Oaza&Friends predstavlja ediciju ko-izdanja u kojima članice Oaze sudjeluju na projektima kao autorice dizajna. Otvorenost procesa za sve uključene aktere, u kojem izdavač ne preuzima samo ulogu producenta, nego i uloge dizajna i uredništva, pritom je integralni dio procesa nastanka publikacije, tj. razumije čitanje, pisanje, prototipiranje i dokumentiranje kao temeljne principe kritičkog dizajna i umjetničkog istraživanja.

Izdvajamo i neke Oazine knjige: 'Prva detektivska agencija za praćenje ptica'

Najnovije dječje izdanje 'Prva detektivska agencija za praćenje ptica' autora Marka Pogačara i ilustratorice Stefhany Yepes Lozano je priča o o sijamskoj mački Milici, autsajderici među domaćim mačkama u vrućem mediteranskom gradu. Odrasla na detektivskim noir filmovima, Milica odluči otvoriti detektivsku agenciju, specijaliziranu za velike ptice u nevolji. Nesebično i predano pomažući albatrosima i kakaduima, bjeloglavim supovima, pelikanima i plamencima, Milica uči o dalekom i nepoznatom svijetu, i njegovim neobičnim stanovnicima. Zatim i sama odluči otići od kuće, obgrliti svijet objema šapama.

'A Punch in the Eye' recentno je izdanje knjige pisama Sanje Iveković, koje je slala nepoznatom prijatelju u Pariz sedamdesetih godina, koje na neobičan način kolažira umjetničku poštu, za koju sama autorica kaže da je rezultat akcije neformalne i zabavne prirode.

'Odmah se vidi da ova pisma, koja to i nisu, nego su više objekti umjetnosti, čine neprilike poštanskoj službi svake zemlje kroz koju prolaze, što sad ima da znače ove čudnovato iscrtane koverte, jer već koverte dio su prepiske, nekad čak najvažniji, to ne ide u glavu nekom zatucanom direktoru pošte iz Donjeg Marofa, ili bilo gdje. Jer kao primjeri artističkog rada, ovi komadi prepiske, pretvoreni u numere jedne ovakve izložbe, odmah su dio neke nepriličnosti koju umjetnost predstavlja, art, to je trajna rebela u povijesti ljudske rase,' napisao je o izdanju romanopisac i esejist Bora Ćosić.

Oaza je proizvela neke od najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga objavljenih u 2020. godini

Iz bogatog Oazinog asortimana knjiga izdvajamo i 'Mum, I can do it on my own!', englesko izdanje slikovnice autora Dine Pešuta i ilustratorice Cataline Jaramillo Quijano. Nažalost, hrvatsko izdanje knjige je rasprodano, javljaju iz Oaze, ali je zato englesko izdanje još uvijek dostupno. 'Mama, mogu sama!' je priča o emancipaciji. Hrabra, znatiželjna djevojčica usuđuje se zakoračiti u svakodnevne avanture, usprkos majčinim smiješnim i pretjerano zaštitiničkim upozorenjima.

Tu su i 'Kućni duhovi', kultna slikovnica autorice Dubravke Ugrešić i ilustratorice Ane Kovačić. Zbirka je to duhovitih priča o malim, uglavnom nevidljivim mitskim bićima koja žive u kućama. U Kućnim duhovima su izmišljena bića proizašla iz folklorne imaginacije nastanjene u urbanoj peterokatnici, a izmijenjena je i uobičajena perspektiva: junaci su ponajmanje djeca, radi se, naime, o odraslima koji su viđeni iz dječje perspektive kao često čudna i smušena bića.

Ostale Oazine knjige koje možete nabaviti u subotu po sniženim cijenama pogledajte u galeriji:

  • +6
Oaza Books Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.