SNIMANJE ŽIVOTA

Umjetnica ugrađuje kameru umjesto oka

17.11.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Jednooka umjetnica iz San Francisca Tanya Vlach odlučila je oko koje joj nedostaje zamijeniti web kamerom, a medicinski i tehnički stručnjaci ističu da je zahvat moguć

Američka umjetnica Tanya Vlach oko je izgubila 2005. godine u prometnoj nesreći i otad nosi protezu. Na svom je blogu Vlasch izazvala inženjere da joj izrade oko kameru, koje će imati funkciju promjene osvjetljenja, treptanja i zumiranja, prenosi Nydailynews. Izazovu su odgovorile stotine zainteresiranih stručnjaka rekavši da je zahvat izvediv i da već postoje špijunske ili medicinske nano-kamere i manje od veličine oka.

Kako je strastvena ljubiteljica znanstvene fantastike, tridesetpetogodišnja umjetnica ideju je dobila gledajući mnogobrojne filmove o kiborzima. Očna kamera bi joj omogućila da svakodnevno snima svoj život ili dogovori televizijske reality epizode. Ipak, konačnu odluku o tome što će učiniti s kamerom donijet će kada je dobije u ruke. No, jedno je sigurno, kamera će joj zauvijek riješiti svakodnevne probleme, poput zametanja ili gubljenja stvari.