RIJEČ GODINE

Umjesto Ubera i Trumpa, Slovenci odabrali izbjeglice

12.01.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Slovenci su prvi put, po uzoru na slične akcije u svijetu, birali riječ godine, a kako javlja RTV Slovenija, za 2016. godinu odabrali su imenicu izbjeglica ('begunec') koja je itekako uhvatila duh vremena u proteklih godinu dana

Nominacije za riječ godine od 1. do 20. prosinca poslalo je Znanstveno-istraživačkom centru Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) više od stotinu ljudi, od kojih su na Institutu za slovenski jezik SAZU izdvojili deset riječi.

U užem su se izboru tako našle riječi 'prekarec' (prekarni radnik), 'trampizem' (trampizam, prema prezimenu novoizabranog američkog predsjednika), 'begunec' (izbjeglica), 'uberizacija' (prema prijevozničkoj tvrtki Uber), 'zarecilkirati se' (reciklirati samog sebe), 'deležnik' (sudionik), 'družina' (obitelj), 'približnjakarstvo' (šlampavost ili nepreciznost), 'žica' (žica, također vezana uz izbjeglice) i 'zdravje' (zdravlje).

Za nekog od finalista glasalo je više od 1100 ljudi, a prema njihovim glasovima najdublji trag, bilo pozitivan, bilo negativan, u prethodnoj godini ostavila je riječ 'izbjeglica'. Drugo mjesto pripalo je riječi žica, dok se trećem mjestu našla riječ 'prekarec' (prekarni radnik).

'Izbor izbjeglice za riječ godine daje mi nadu da temeljne vrijednosti, kao što su poštivanje ljudskih prava, solidarnosti i humanosti, još uvijek igraju važnu ulogu u našem društvu. Te vrijednosti kazuju glasno NE svijetu zidova, žilet-žica, straha i mržnje - svijetu koji ne smije postati naša stvarnost', rekao je dr. Jure Gombač sa Slovenskog instituta za migracije na Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Zanimljivo je to da je riječ 'izbjeglica' bila njemačka riječ 2015. godine.