premijera 13. travnja

'Umišljeni bolesnik' u Splitu ili kako ljudska hrabrost može prevariti lošu vlast

09.04.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Predstava 'Umišljeni bolesnik' Jean-Baptistea Poquelina - Molièrea (1622.-1673.) premijerno će biti izvedena na pozornici splitskog HNK-a 13. travnja u režiji Daria Harjačeka i u dramaturgiji Vedrane Klepica, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare

'Ovaj scenski uradak je vrlo interesantan budući da su se redatelj Harjaček i dramaturginja Klepica uhvatili u koštac s aktualnim aspektima Molièreva djela napisanog navodno kao kritika liječnika i nadriliječnika', rekao je v.d. intendanta Goran Golovko. Po njegovim riječima, redatelj i dramaturginja su u ovom Molièreovom tekstu učitali duboke pojave kojima se seciraju naši obiteljski odnosi.

'Vrlo često Molière piše nešto drugo od onoga što na samom papiru možemo pročitati', rekao je Golovko.

Molière se u većini svojih djela bavi vlašću, istaknuo je Harjaček, dodavši kako mu je na prvom mjestu pitanje tko vlada i kako vlast utječe na svoju okolinu, a u takvom slučaju postavlja se i pitanje tko je potlačen.

'Dramaturginja i ja smo čitali ovu Molièreovu priču iz pozicije potlačenih kako bismo vidjeli tko su ti hrabri ljudi i kako ljudska hrabrost može prevariti lošu vlast. Hrabrost je elementarni čimbenik dobre promjene', rekao je Harjaček.

Dramaturginja Klepica istaknula je kako Molière 'zaista jest politički pisac'.

'Glavni lik Argan tiranin je u svojoj obitelji i može biti simbol agresivnoga oca ili šefa, te simbol vođe države ili gradonačelnika nekoga grada', istaknula je Klepica.

Ona je kazala kako adaptacija Molièreova 'Umišljenog bolesnika', koja će premijerno biti izvedena na pozornici splitskog HNK-a, 'postavlja pitanje o suvremenom građanskom društvu'.

U središtu posljednjega djela velikoga francuskog komediografa nalazi se Argan koji cijeli svoj život, ali i živote svojih bližnjih, podređuje umišljenim bolestima u koje su ga uspješno uvjerili liječnik i apotekar. Ne samo da za 'liječenje' troši veliko bogatstvo nego bez grižnje savjesti maltretira i ucjenjuje cijelu obitelj i spreman je i vlastitu kćer prisiliti na brak koji ona ne želi, samo da bi u obitelji imao liječnike koji će zadovoljavati njegovu opsesiju liječenja.

Naslovnu ulogu hipohondra Argana tumači Marjan Nejašmić Banić, a u ostalim su ulogama Petra Kovačić Pavlina (Toinette), Zorana Kačić Čatipović (Angélique), Andrijana Vicković (Béline), Pere Eranović (Cléante), Nenad Srdelić (Doktor Diafoirus), Nikša Arčanin (Thomas Diafoirus), Luka Čerjan (Fleurant), Filip Radoš (Doktor Purgon) te Anja Ostojić (Louison).

Komedija se igra u prijevodu Mladena Škiljana, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Ana Marin, a skladatelj Gordan Tudor.