U JEKU SUKOBA MEĐU FILMAŠIMA

Ugledni filmski magazin Screen International piše o hrvatskom kandidatu za Oscara. Kažu da je izbor filma 'Tereza37' iznenađenje, spominju i 'Murinu'

15.10.2021 u 21:15

Bionic
Reading

Screen Daily ažurira blog na kojemu se bave pristižućim kandidatima za Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma

Ugledni filmski magazin Screen International na svojem internetskom izdanju Screen Daily piše kako je izbor hrvatskog kandidata za Oscara, filma 'Tereza37' Danila Šerbedžije, iznenađenje. U istom tekstu spominju i redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović i njezin film 'Murina', nagrađen u Cannesu za najbolje debitantsko ostvarenje.

Screen Daily ažurira blog na kojemu se bave pristižućim kandidatima za Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Tekst potpisuju novinari Ben Dalton i Mona Tabbara.

'Tereza37 dolazi kao iznenađenje, ispred Antonete Alamat Kusijanović i njezinog filma Murina, dobitnika kanske nagrade Camera D’Or. Moguće je da se potonji naslov nije kvalificirao na jezičnoj osnovi. Tereza37 također ima festivalsku snagu, a film je premijeru doživio na varšavskom filmskom festivalu nakon kojega je osvojio i nagrade za najbolji film, režiju i scenarij na domaćim festivalima u Puli i Zagrebu,' piše magazin Screen Daily koji tih nekoliko rečenica o hrvatskom kandidatu za Oscar završava idućom činjenicom:

'Ovo je trideseta prijava te zemlje na nagrade Oscar, ali još nisu dočekali nominaciju.'

Podsjetimo, o sukobu među filmašima nakon proglašenja hrvatskog kandidata za Oscar opsežno pišemo posljednjih dana, a tekst Screen Dailyja dolazi u jeku domaćih prijepora oko toga koji smo film trebali poslati na Oscare.