domaćin je HAVC

U Zagrebu redovna sjednica Eurimagesa na kojoj će se odlučivati o podjeli sredstava za filmsku proizvodnju i distribuciju u 2020.

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2020 15:20
  • Objavljeno 19.02.2020 u 15:20
Kino Tuškanac

Kino Tuškanac

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Redovna, 158. sjednica Eurimagesa, fonda Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva, održat će se od 16. do 20. ožujka u Zagrebu, najavio je Hrvatski audiovizualni centar, domaćin sjednice.

Delegati zemalja članica na sjednici će odlučivati o raspodjeli sredstava za poticanje filmske proizvodnje i distribucije u 2020. godini, a hrvatski predstavnik je Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Akademije dramske umjetnosti i član Upravnog odbora HAVC-a.

U sklopu sjednice, 18. ožujka, u kinu Tuškanac će se održati događanje otvoreno za javnost na temu rodne ravnopravnosti u audiovizualnom sektoru.

Sanja Ravlić, nekadašnja predstavnica Hrvatske u Eurimagesu i prva predsjednica radne grupe za rodnu ravnopravnost fonda i redateljica Katarina Zrinka Matijević, iz Društva hrvatskih filmskih redatelja, tom će prigodom predstaviti komparativnu studiju brojnosti i udjela žena u filmskoj industriji u EU i Hrvatskoj.

Nakon toga slijedi projekcija filma 'Dnevnik Diane Budisavljević', a zatim i razgovor s autoricom filma Danom Budisavljević.

Redovna sjednica Eurimagesa u Hrvatskoj je posljednji put održana 2004., godinu dana nakon ulaska u članstvo fondacije, odnosno, četiri godine prije osnivanja Hrvatskog audiovizualnog centra.

Od svog osnutka 1989. Eurimages je financijski podržao 2 047 koprodukcije s iznosom od 597 milijuna eura, među kojima 51 hrvatski projekt u ukupnom iznosu podrške od 10 milijuna eura.

Cilj fonda je razvijanje europske filmske industrije putem potpora filmskim koprodukcijama, kinodistribuciji i kinoprikazivaštvu, te kroz uspostavljanje suradnje između filmskih profesionalaca. Danas ima 38 zemalja članica, uz Argentinu i Kanadu kao pridružene zemlje.

U posljednje tri godine ta europska fondacija poduprla je 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dane Budisavljević, 'Koja je ovo država' Vinka Brešana, 'Zora' Dalibora Matanića i 'Illyricvm' Simona Bogojevića Naratha.

Među manjinskim hrvatskim koprodukcijama podržana su 'Nebesa' u režiji Srđana Dragojevića, 'Mare' Andree Štake, 'Sin' Ines Tanović, 'Šavovi' Miroslava Terzića, 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' Teone Strugar Mitevske, 'Bosonogi car' Petera Brosensa i Jessice Woodworth, i 'Otac' Srdana Golubovića.

Na svečanosti Europske filmske akademije u prosincu 2019. u Berlinu prestižna nagrada Eurimages Co-production Award dodijeljena je hrvatskoj filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!