OD 2. DO 6. PROSINCA

U Zagrebu i Rijeci počela Noć europskog filma

02.12.2019 u 21:04

Bionic
Reading

U manifestaciji Noć europskog filma, koja se održava od 2. do 6. prosinca u 54 grada diljem Europe, Hrvatsku predstavljaju zagrebačko Art-kino Metropolis i riječko Art-kino Croatia, koji su pripremili posebne projekcije

Riječ je o projektu Kreativne Europe - Potprograma MEDIA, u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture, omogućujući besplatni ulaz na filmske projekcije.

Kako je najavljeno na stranicama DKE-Ureda MEDIA Hrvatske, Art-kino Metropolis 3. prosinca će prikazati film "Strojovođa u potrazi za ljubavlju" njemačkog redatelja Veita Helmera, dok će se u Art-kinu Croatia dan kasnije prikazati film "Oprostite, mimoišli smo se" britanskog redatelja Kena Loacha.

Film "Strojovođa u potrazi za ljubavlju" prati vozača vlaka Nurlana koji tijekom vožnje slučajno pokupi plavi grudnjak s užeta te želi pronaći vlasnicu. Obilazi mnoga domaćinstva i susreće brojne žene, dajući smisao svojoj samotnoj egzistenciji.

Helmerova komedija prikazana je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Helmer je dosad najpoznatiji po filmovima "Iznenađenje!" (1995.), "Tuvalu" (1999.) i "Apsurdistan" (2008.). Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljem.

"Oprostite, mimoišli smo se" novo je filmsko ostvarenje jednog od najistaknutijih britanskih redatelja današnjice Kena Loacha, koji je 2014. na filmskom festivalu u Berlinu osvojio nagradu za životno djelo.

Njegov novi film prikazuje četveročlanu obitelj u trenutku kada glava obitelji Ricky Turner dobiva otkaz, te se zaposli kao samostalni dostavljač. Vrlo brzo počinje osjećati posljedice novonastalih okolnosti u privatnom životu.

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju, a Hrvatska je službeno postala njegovom 32. punopravnom članicom 2008. godine.

Druga Noć europskog filma u Hrvatskoj realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.