15 RADOVA IZ 11 ZEMALJA

U Splitu online otvoren 6. međunarodni festival arheološkog filma

04.11.2020 u 22:56

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek putem videolinka otvorila je Međunarodni festival arheološkog filma

Međunarodni festival arheološkog filma (MFAF), na kojem će se prikazati 15 filmova iz 11 zemalja, otvoren je u srijedu navečer u splitskome Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a preko videolinka ga je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

Ministrica Obuljen-Koržinek tom je prigodom rekla kako joj je drago da organizatori i sudionici 6. MFAF-a nisu odustali od "tog zaista posebnog događaja koji vrednuje i promovira dio naše kulturne baštine".

'Hrvatska je ponosna na svoje bogato arheološko nasljeđe i drago mi je da kroz ovakav festival i festival posvećen upravo promociji, prezentaciji i širenju znanja o arheologiji zapravo puno široj publici od one koju uobičajeno okuplja arheološka struka dijelimo znanja i širimo ljubav prema arheologiji i bogatoj arheološkoj baštini', istaknula je ministrica Obuljen-Koržinek.

Virtualnih posjetitelja u jednom je trenutku bilo više od 50, a gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara videoporukom je čestitao i zahvalio organizatoru tog festivala - splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

'Grad Split se kao kulturno žarište, kao arheološki centar svijeta i na ovaj način potvrđuje kao nezaobilazna točka svim ljubiteljima arheologije i svim ljubiteljima filmske umjetnosti. Velika je važnost ovog festivala koji potvrđuje kolika je kreativnost svih naših stvaratelja u dvije discipline kulture, u arheologiji, ali i u filmskoj umjetnosti upravo u ovim trenutcima, trenutcima kada je cijeli svijet na neki način odvojen', rekao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Istaknuo je da će ovogodišnji Festival donijeti iznimna ostvarenja koja će potvrditi koliko je važna arheologija kao grana i koliko je zapravo ona inspirativna mnogim filmskim umjetnicima.

Direktorica Festivala Lada Laura rekla je među ostalim kako će zbog pandemije, nažalost, "ostati prikraćeni za posebnu festivalsku atmosferu" te za susrete s autorima i organizatorima srodnih europskih festivala za koje ih veže višegodišnja suradnja te druženje nakon projekcija.

Od 39 pristiglih filmova 15 ih je odabrano za službenu konkurenciju - osim dva hrvatska filma, tu su filmovi iz Francuske, Italije, Kine, Kanade, Portugala, Srbije i Crne Gore te jedna koprodukcija Španjolske, Njemačke, Mađarske i Srbije.

Ovogodišnji filmovi s arheološkom tematikom od prapovijesti do novog doba pričaju o arheološkim lokalitetima od sjevera Europe i Mediterana do Afrike i Azije. Filmovi su i ove godine tematski, geografski i povijesno vrlo raznoliki. Od lokaliteta svjetske kulturne baštine do najrecentnijih kulturnih nepogoda, od prapovijesti do suvremene umjetnosti, od eksperimentalne arheologije do zaštite spomenika modernog doba.

Prvog dana 6. međunarodnoga festivala arheološkog filma na programu je šest filmova, drugoga pet filmova i popratni program u kojem će biti prikazan film o izložbi "Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika", a za treći, posljednji dan tog festivala najavljena su četiri filma te popratni program u kojem će biti prikazan film o izložbi "Splitska vrata - Arheološka baština Brača i Šolte".

MFAF je jedini festival takve vrste u Hrvatskoj, ove godine traje tri dana, a bit će završen dodjelom nagrada stručnog ocjenjivačkog suda u kojem su povjesničar filma i filmski kritičar Daniel Rafaelić, muzejski savjetnik Tomislav Šeparović, filmska kritičarka Diana Nenadić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu te predsjednik Hrvatskog arheološkog društva Ante Rendić Miočević i redovita profesorica na Katedri za turizam i gospodarstvo na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu Lidija Petrić.

Festivalske su nagrade, kao i proteklih godina, replike skulpture Vaska Lipovca "Hrvatski kralj", čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a inspiriran je reljefom iz krunidbene bazilike u Solinu.

Program se može pratiti večeras i sljedeća dva dana od 18 sati u realnom vremenu OVDJE. Nakon završetka Festivala svi će filmovi biti dostupni online do nedjelje, 8. studenoga u 24 sata.