MEDITERANSKI FESTIVAL KNJIGE

U Split idućeg tjedna dolaze svi najveći hrvatski nakladnici, a čitatelje čekaju popusti na knjige

03.05.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Mediteranski festival knjige u svom trećem izdanju u velikoj dvorani na splitskim Gripama ugostit će preko stotinu izlagača s oko 10 tisuća naslova, nizom promocija i prigodnih popusta do 70 posto, ali i serijom radionica, panela i drugih događanja. Ovaj sajam knjige ima i izrazito naglašen festivalski karakter, zbog čega ga osim Splićana organizirano posjećuju i građani susjednih županije te Bosne i Hercegovine

'Napokon smo dobili aktivnost vezanu uz knjigu, nakladništvo i pisanu riječ u Marulićevom gradu', pohvalila se dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović Tomaš na službenoj najavi festivala, koji ove godine traje od 8. do 12. svibnja. Posebno su pohvaljena najavljena predstavljanja slikovnice 'Čovječuljci' prilagođene djeci s teškoćama u čitanju te panel-diskusija na temu četrdesete godišnjice Mediteranskih igara u Splitu, s posebnim fokusom na sudbinu centra Koteks i ostalih zdanja iz modernizacijskog zamaha koji je tada zahvatio grad.

U Split idućeg tjedna dolaze doslovno svi najveći hrvatski nakladnici, a posjetitelje između ostalog očekuju promocije 'Proslave' Damira Karakaša, 'Hrvatske kuharice' Mate Jankovića, zatim 'Nogometni dan' na kojemu knjige predstavljaju Aleksandar Holiga i Ivica Pezelj, a bit će tu i najprevođeniji hrvatski pjesnik Marko Pogačar, dok će svoju 102. knjigu promovirati Pavao Pavličić.

U pet festivalskih dana predviđeno je čak 65 različitih događanja, od promocija i panel rasprava do večernjeg programa. Najavljene su večeri stand up komedije, čitanja poezije i proze, predstavljanje YouTube kanala avanturista Jurice Galića Juke te promocija biografije grupe Elemental 'Sve, samo ne romantika', autora Marka Podruga, koju će predstavit Shot i Remi. Po prvi put u Splitu će biti predstavljeni i stripovi 'Divljaci' i 'Ljeto', nastali suradnjom Danijela Žeželja i Olje Savičević Ivančević.

'Na ovaj festival dolaze svi hrvatski nakladnici, a ogromni popusti i besplatan ulaz sasvim sigurno će privući pažnju. Organizirane su radionice kojima je cilj popraviti crnu sliku statistike čitalačkih navika u Hrvatskoj, čak njih tridesetak osmišljeno je da potiče razmišljanje i kreativnost kod djece', kazao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara u Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina. Jedan od organizatora Mišo Nejašmić objavio je da će se radionice za djecu odvijati tijekom cijelog dana, a ove godine poseban naglasak stavljen je i na strip, pa će se između ostalog obilježiti pedeseta godišnjica izlaska prvog broja kultnog 'Alan Forda'.

'Ispunjava se naša želja da u Split dovedemo manifestaciju koja će stvarati kulturni obrazac. To nije samo sajam knjiga, već festival gdje će publika imati priliku iz prve ruke ostvariti komunikaciju s ljudima koji žive od knjige, doživjeti taj svijet', kazao je Nejašmić.