U PETAK 6. RUJNA

U riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju otvaraju se čak tri izložbe posvećene keramici

05.09.2019 u 17:03

Bionic
Reading

U Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u petak, 6. rujna, otvorit će se tri izložbe posvećene keramici, 'Keramika naša svagdanja', predmeta iz Zbirke keramičkog i staklenog posuđa ovog muzeja, izložba 'Twins' radova u keramici zbratimljenih gradova Rijeke i Faenze te 'Grand Tour - otkrivanje tradicionalne talijanske keramike'

Izložba 'Keramika naša svagdašnja' predstavit će dio zbirke koja sadrži više od 400 uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta - majolike, fajanse, kamenine, kamenštine, porculana i terakote. Riječ je o predmetima koji su se tijekom 19. stoljeća i kasnije, u finijem ili jednostavnijem obliku, mogli naći u svakom kućanstvu, navedeno je u najavi. Ovom izložbom PPMHP nastavlja tradiciju predstavljanja svog fundusa,

Ova zbirka počela se prikupljati još 80-ih godina prošlog stoljeća i to za tadašnji riječki Gradski muzej - Museo civico. Čine je u većini jednostavno stolno posuđe - tanjuri, pladnjevi, šalice i zdjele. Kustosica izložbe je Margita Cvjetinović.

'Grand Tour - otkrivanje tradicionalne talijanske keramike' u organizaciji Associazione Italiana Citta della Cemarica i PPMHP, putujuća je izložba koja predstavlja 40 talijanskih gradova putem keramike. Izložit će se replike povijesnih uporabnih ili dekorativnih predmeta, iz razdoblja od antike do kasnog srednjeg vijeka, rokokoa, secesije i suvremenog dizajna. Autori su Jean Blanchaert, Viola Emaldi i Anty Pansera.

Na trećoj izložbi koja se otvara tog dana, 'Twins - Blizanci' autorice Viole Emaldi kojom se predstavljaju radovi suvremenih 16 riječkih i faentinskih keramičara, najavljeno je.