NUDI JEDINSTVENU PERSPEKTIVU

U riječkom HNK premijerno prikazana 'rePUBLIKA U ORKESTRU'

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2019 21:59
  • Objavljeno 20.10.2019 u 21:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Predstava 'rePUBLIKA U ORKESTRU' (ZAJC LAB), nastala u koprodukciji Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, BADco., Chicago Cultural Centrea i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, premijerno je u nedjelju prikazana u HNK Ivana pl. Zajca

rePUBLIKA U ORKESTRU gledateljima nudi jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor smještajući se u rupu orkestra - utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost direktno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora.

Predstava finalizira cjelogodišnji projekt započet u Chicagu, nastavljen u Zagrebu, a premijerno se u cjelini izvodi u riječkom kazalištu. Inspirirana je radovima Edvarda Muncha, Ernsta Tollera, Gabriela D' Annunzia, Johna Cagea, Vita Acconcija, Paola Scheggija, Goat Island, Karen Brodine i urođenica zapadne Amazone.

Kako navode iz tog kazališta, riječ je o trodijelnoj predstavi, koja se vraća u povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D'Annunzia, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island) ili nemogućih kompozicija (John Cage).

Redatelj predstave je Goran Sergej Pristaš, dramaturzi Nataša Antulov i Tomislav Medak, scenograf Igor Eškinja, kostimograf Silvio Vujičić, a izvođači Ana Kreitmeyer, Petar Kovačić, Marta Krešić, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Ivna Bruck.

Produkciju predstave rePUBLIKA U ORKESTRU poduprli su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!