ART DOCU-THRILLER

U programu ZagrebDoxa i dokumentarci s elementima fikcije

  • Autor: Hina/V.I.
  • Zadnja izmjena 17.02.2017 15:36
  • Objavljeno 17.02.2017 u 15:36
tportal

Izvor: Vimeo / Autor: Vimeo

Uz dokumentarne filmove ZagrebDox u svom ovogodišnjem programu donosi i nekoliko naslova žanra koji teme obrađuju u spoju dokumentarnih i fiktivnih elemenata, na umjetnički način prikazujući stvarnost

Jedan od filmova u programu, definiran kao 'art docu-thriller' je višestruko nagrađivan američki film 'Samo Bog će znati gdje sam' Todda i Jedda Widera, o beskućnici čije je tijelo pronađenom na jednoj farmi u New Hampshireu.

Rekonstrukcija života Linde Bishop temelji se na njezinim detaljnim dnevnicima, ali u filmu govore i oni koje je ostavila za sobom, sestra, djevojka, kćer i vlasnik napuštene kuće u kojoj se skrivala posljednjih mjeseci života.

Koristeći razne izvore redatelji priču o njoj donose postupno, uz pomoć čitanih isječaka iz njezina dnevnika i kadrove onoga što je ona Linda vidjela i proživjela - napuštenu kuću u kojoj je provela jednu oštru zimu, preživljavajući na kišnici i jabukama kojih su se zalihe polako smanjivale.

Policijskim službenicima koji su pronašli tijelo činilo se da je posrijedi samoubojstvo, no zapravo je bila riječ o složenoj priči o bipolarnoj ženi i zdravstvenom sustavu koji joj nije mogao pomoći, stoji u najavi ZagrebDoxa.

Drugi među hibridnim filmovima je 'Zemlja prosvijetljenih' belgijskog redatelja, debitanta Pieter-Jana De Puea, neobičan i nezaboravan prikaz Afganistana na 16 mm snimkama nastajalima tijekom sedam godina.

Dok se američki vojnici pripremaju za odlazak, De Pue odlazi u skrivene zapećke zemlje gdje se dječaci udružuju u bande kako bi nadzirali trgovačke puteve, prodavali eksploziv iz mina zaostalih nakon rata, igrali se na zahrđalim tenkovima i definirali nova ratna pravila koja im nameće surov krajolik.

Autor: Youtube

Mlađim gledateljima mogao bi biti zanimljiv filmi 'Sve te neprospavane noći' poljskog redatelja Michała Marczaka, autora vrlo kontroverznog ali i uspješnog docufictiona 'Fuck for Forrest'.

Redatelj u svom novom filmu ispituje granice dokumentarnog filma u priči o dvama studentima na putu ka odrastanju snimljena tijekom godine i pol intenzivnog druženja s njima.

Priča o iskrenim, ali ipak stereotipnim mladićima se prenosi kroz nagle stilske promjene; u jednom trenutku riječ je o narativnoj formi koja u drugom trenutku prelazi u cinema verite.

Protagonisti puše, drogiraju se, upucavaju djevojkama i obaraju rekord u vođenju besmislenih razgovora.

Autor: Youtube

Film je, među ostalim, nagrađen za režiju na festivalu Sundance.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, prikazat će od 26. veljače do 5. ožujka u svim dvoranama novouređenog kina Kaptol Boutique Cinema, više od 120 recentnih filmova svjetske dokumentarističke produkcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!