FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA

U NSK otvorena jednodnevna izložba Krležinih rukopisa

04.07.2018 u 14:29

Bionic
Reading

Jednodnevna izložba 'Krležini rukopisi', postavljena u sklopu 7. festivala Miroslav Krleža, otvorena je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu

O Krleži, njegovu radu i značenju govorila je teatrologinja Lada Čale Feldman i voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK Irena Galić Bešker.

Izložena građa prati program Festivala Miroslav Krleža, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje 'Kako stoje stvari', održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu, prvo izdanje 'Balada Petrice Kerempuha', plakate predstave 'Leda' Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK te pojedine zanimljivosti kao svjedočanstvo vremena.

Ravnateljica NSK Tatjana Petrić istaknula je kako je ove godine u izložbi rukopisa naglasak na Krležinim pjesničkim i dramskim djelima.

Po riječima teatrologinje Čale Feldman riječ je o žanrovski hibridnim Krležinim djelima koja u sebi nose unutrašnju antinomiju. Riječ je, naime, o djelima strukturiranim između lirike, drame i proze, istaknula je Čale Feldman.

Pohvalila je pretisak Krležine knjige 'Hrvatska rapsodija', koja je objavljena uz 100. obljetnicu njezina prvog izdanja te dodala kako su tada prvi put objavljeni 'Kraljevo' i 'Cristoval Colon'.

Ovo je četvrto izdanju Biblioteke Festivalski Krleža, u kojoj su do sada objavljena djela 'Pan' (2017.) te 'Pjesme I.' i 'Pjesme II.' (2018.) u sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nakladničke kuće Jesenski i Turk i Teatra poezije. Voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK Irena Galić Bešker podsjetila je kako su svi izloženi Krležini rukopisi pohranjeni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kamo su prispjeli 2001. godine po istjeku dvadesetogodišnjeg moratorija koji je zahtijevao sam autor.

Krležina rana izdanja, istaknula je, svjedočanstvo su suradnje s istaknutim hrvatskim slikarem Ljubom Babićem, koji ih je likovno opremio.

Ovogodišnji, 7. festival Miroslav Krleža otvoren je u nedjelju 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerom predstave 'Krležina igra detekcije' u režiji Marija Kovača. Program Festivala vezuje se uz 125. obljetnicu Krležina rođenja, a obuhvaća će scenske događaje koji spajaju fragmente Krležina opusa, projekcije filmova, predstavljanja izložbi, predavanja i pomno osmišljene susrete na tragu Krležina života i stvaralaštva.