'KRLEŽINA IGRA DETEKCIJE'

Festival Miroslav Krleža premijerno donosi predstavu/kviz posvećen velikom književniku

  • Autor: T.Ba/Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2018 16:03
  • Objavljeno 28.06.2018 u 16:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Program 7. festivala Miroslav Krleža, koji se održava od 1. do 7. srpnja, posvećen 125. obljetnici rođenja toga književnika predstavljen je u četvrtak na konferenciji za novinare u Krležinu Gvozdu

Festival počinje premijerom predstave/kviza 'Krležina igra detekcije' redatelja Marija Kovača u dramaturgiji Ane Prolić, najavio je ravnatelj Festivala Miroslav Krleža Goran Matović.

Završava predstavom srpskoga redatelja Zlatka Pakovića 'Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?' u produkciji Montažstroja.

Reprizirat ćemo, istaknuo je Matović, i prošlogodišnju premijeru redatelja Ivana Planinića 'Doviđenja na nebu'.

U programu je i projekcija filma 'Glembajevi' Antuna Vrdoljaka na kojoj će sudjelovati glumci i filmska ekipa, napomenuo je.

U popratnom dijelu programa, najavljena je i konferencija 'Sukob Tita i Staljina: 70 godina kasnije' na kojoj sudjeluju profesor Filozofskoga fakulteta u Ljubljani Božo Repe i Tvrtko Jakovina s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te glumac Luka Dragić.

Pred Krležinim spomenikom u Dubrvakinu putu Nikša Marinović kazivat će Krležine zapise 'O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstvu', a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) o Krležinim rukopisima govorit će Lada Čale Feldman, Tomislav Brlek i Irena Galić Bešker.

U sklopu 7. festivala Miroslav Krleža na Krležinu Gvozdu bit će otvorena izložba 'Dijalozi' Boris Bućan/Miroslav Krleža. Autor postava je akademik Tonko Maroević.

Najavljena je i izvedba radiodrame 'Krleža, stani u red!' Vesne Mačković, a na 'Sjećanju Krležinih suvremenika' govorit će Rupprecht S. Baur u razgovoru s Goranom Matovićem dok će o 'Krleži na njemačkom' u razgovoru sudjelovati Rupprecht S. Baur, Marijan Bobinac, Boris Perić i Branko Brezovec.

Pokrovitelji 7. festivala Miroslav Krleža su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Turistička zajednica grada Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!