KRITIKA NEPROFITNIH MEDIJA

'U najavi ministra kulture ne vidim ništa dobrog'

28.01.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović na prvoj sjednici Vlade RH održanoj u četvrtak podnio je izvještaj o zatečenom stanju u Ministarstvu koje je preuzeo od svog, kako je kazao, 'predšasnika' Berislava Šipuša. Poruka koja je posebno odjeknula u njegovu izlaganju usmjerena je prema medijima koji su u nadležnosti njegova ministarstva. Govoreći o preustroju Ministarstva kuture, naglasio je da posebno misli na preustroj u vezi s medijima i medijskom politikom 'što opterećuje rad Ministarstva u vršenju temeljne zadaće'

Za komentar smo upitali glavnog urednika portala H-Alter Tonija Gabrića koji je bio kritičan prema radu prethodnog ministarstva kulture Andreje Zlatar Violić i kasnije Berislava Šipuša, posebno prema odugovlačenju pri donošenju medijske strategije.

'Na H-Alteru smo baš objavili anketu među kulturnjacima, a Mima Simić i Dragan Markovina govorili su o sudbini neprofitnih medija i medijske politike novog Ministarstva kulture i iz njihovih je odgovora očito da nova vlast vidi medije kao jednu od svojih bitnih poluga. Što će se dalje odvijati, vidjet ćemo, no prema ovakvim najavama, ne čini se ništa dobro. Dugo se zalažem za to da se financiranje nezavisnih medija odvoji od Ministarstva kulture u neovisno tijelo kako ne bi postojao politički utjecaj', kazao je i pojasnio da bi bilo bolje da se mediji financiraju putem drugog tijela, kao što se to radi u slučaju Agencije za elektroničke medije ili ranije Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja je bila osnovana 2004. za vlade Ivice Račana i funkcionirala kasnije u vremenu vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

'Kroz tu zakladu financirale su se i Dokumenta, i Zelena akcija i drugi koje HDZ i njihovi sateliti vide kao najljuće neprijatelje', zaključio je Gabrić.