DO KNJIGE U PET MINUTA

U Londonu proradio tiskarski stroj Espresso

27.04.2009 u 10:51

Bionic
Reading

Iako nimalo elegantan i prilično robusan, Espresso Book Machine, najavljen je kao najveća inovacija u svijetu knjiga otkako je izumljen Gutenbergov tiskarski stroj prije više od 500 godina

Ono što spomenuti stroj čini revolucionarnim je sposobnost da u samo pet minuta ispisuje i uvezuje naručene knjige. Espresso Book Machine trebao bi zauvijek prekinuti frustraciju nenalaženja rijetkih primjerka književnih djela koja proizvodi u samo nekoliko minuta.

Londonska knjižara Blackwell je 24. travnja u pogon pustila prvi takav stroj u Velikoj Britaniji. Zasad raspolažu s oko pola milijuna primjeraka knjiga, među ostalim originalnim primjerkom 'Alise u Zemlji čudesa' Lewisa Carrolla te rijetkim rukopisima Sofokla, Dantea i Shakespearea.

Iz knjižare se nadaju da će za nekoliko mjeseci stroj imati više od milijun djela u svojoj memoriji – što bi pretočeno u prostor zauzimalo oko četiri kilometra knjiških polica i brojčano odgovaralo sadržaju 50 knjižara. Većina knjiga zasad još nema riješeno pitanje autorskih prava, no iz Blackwella tvrde da su reakcije izdavača neobično pozitivne i da će se zakonski sve vrlo brzo urediti, prenosi Guardian.

'Ovo bi moglo iz temelja izmijeniti prodaju knjiga', rekao je upravitelj Blackwella, Andrew Hutchings. 'Stroj pruža mogućnost manjim prodajnim mjestima i nezavisnim knjižarama da se natječu s velikim prodavačima poput Amazona, ljudi će moći ušetati u lokalnu knjižaru i imati pristup milijunskoj bazi knjiga', zaključio je Hutchings.

Espresso Book Machine predstavljen je vodećim svjetskim izdavačima na sajmu knjiga održanom u Londonu. Mnogobrojni posjetitelji ostali su fascinirani strojem koji ispisuje više od sto stranica u minuti, uredno ih uvezuje i ukoričuje, a izgled teksta i kvaliteta papira jednaki su kao kod knjiga na koje smo navikli. Cijena megabrzog proizvođača knjiga iznosi oko 175.000 dolara, a osim londonske, koristi ga i nekoliko knjižara u SAD-u, Kanadi i Australiji.