uz sjajne reakcije publike i struke

U Karlovim Varima jučer održana svjetska premijera domaćeg trilera 'Stric'

03.07.2022 u 18:53

Bionic
Reading

Triler Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca premijerno je prikazan jučer na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima uz sjajne reakcije publike i struke

Premijeri filma nazočili su glumci Miki Manojlović, Goran Bogdan, Roko Sikavica, redatelj Andrija Mardešić, producent Ivan Kelava, direktor fotografije Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović i drugi članovi ekipe filma te veleposlanica RH u Češkoj Ljiljana Pancirov te pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Maja Vukić, stoji u priopćenju.

Film Stric, punokrvni triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske, svjetsku je premijeru imao u  sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, koji sveukupno broji 12 naslova iz cijeloga svijeta. Program Proxima je posvećen uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

Nismo do kraja znali što očekivati jer je ovo prvo izdanje Proxime, novog programa Karlovyh Vary u okviru kojeg je Stric prikazan. Prezadovoljni smo tretmanom filma i reakcijama. Lijepo je bilo vidjeti koliko je Miki Manojlović voljen i poštovan u Češkoj. Nadam se da će se ove pozitivne vibracije oko filma preliti na sve što Strica čeka dalje - premijeru u Puli i kinodistribuciju potkraj godine u kinima, kazao je nakon premijere producent Ivan Kelava.

Nakon sedam godina, napokon smo našeg stričeka doveli u kino! Lijepo je vidjeti dupkom punu dvoranu i gledati reakcije ljudi. Česi su jako zahvalna publika koja još uvijek voli i štuje film do te razine da traže autograme po cesti i općenito je atmosfera festivala opuštena i navijačka, izjavio je redatelj Andrija Mardešić. 

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održat će se od 1. do 9. srpnja, a festival se zatvara dodjelom nagrada Beniciu del Toru i Geoffreyu Rushu.

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.  

Film je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije  i Hrvatska radiotelevizija.