U SPLITU

U Hrvatskom domu izložba i koncert ususret Sudamji

05.05.2021 u 21:08

Bionic
Reading

U povodu dana Grada Splita i proslave sv. Duje u srijedu navečer je u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom otvorena Izložba o obnovi te važne kulturne institucije, nakon čega je održan svečani gala koncert Valentine Fijačko Kobić i Domagoja Dorotića

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je iznimnost i vrijednost Hrvatskog doma koji se nalazi u samom središtu grada i koji će biti poprište posebnih glazbenih događanja, ali i promicanja glazbene kulture i općenito kulture u Splitu.

"Ova izložba je ovdje sasvim sigurno bila nužna kako bi dokrajčila nekadašnje memorije, a to je jedna metoda prokletstva zaborava (...). Pozivam Splićanke i Splićane i sve goste u našem gradu da dođu u ovaj hram kulture i pogledaju tu izložbu, te poduče svoju djecu bremenitom prošlošću koja je opterećivala naš grad", poručio je gradonačelnik Krstulović Opara, otvarajući izložbu.

​V.d. ravnatelj Koncertne dvorane Hrvatski dom Marin Kaporelo ​kaže da je večerašnji događaj završetak glazbenog tjedna ususret Sudamji gdje su kroz protekli i ovaj cijeli tjedan organizirali više različitih koncerata, događanja, a proslavili su i Međunarodni dan jazza.

Dodao je kako izložba govori o povijesti i obnovi Hrvatskog doma, dok će na večerašnjem koncertu biti izvedene najljepše operne arije Verdija i Puccinija, ali i splitskih autora poput nezaboravnog Tijardovića, Hatzea, Gotovca.

​"​U ​Hrvatskom domu je od 21. siječnja realizirano 24 koncerta od 46 planiranih u prvoj sezoni. ​Imali smo 1300 slušatelja u publici i 10800 online posjetitelja. Koncert​i su bili​ podijeljen​i u Zlatni ciklus, Baštinski ciklus, Ciklus suvremene i jazz glazbe, Splitski ciklus, Ciklus mladih za mlade​. Održani su i posebn​i​ program​i u suradnji s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu te raznim splitskim organizacijama civilnog društva s područja kulture, ​sve smo ​samostalno prenosili i producirali putem komunikacijskih kanala, želeći i u teškim vremenima za kulturu, raditi na razvoju publike i stvaranju kulturnih navika​", kazao je Kaporelo​.

​Jedna od autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti iz Konzervatorskog ureda Split Sandi Bulimbašić​, ​koja je kazala da su izložbu zamislili kao jedan trajni postav u Hrvatskom domu i trajnu počast autoru i projektantu te institucije Kamilu Tončiću. Istaknula je kako su zgrada i njen projektant imali jedno izuzetno značenje u kulturnoj i društveno političkoj povijesti Splita.

"Smatramo da je obnovom​ zgrade vraćen dug Kamilu Tončiću koji je u Splitu bez obzira na svoju svestranost i vizionarsku ulogu, umro 1961. godine prešućen i zaboravljen. Do rehabilitacije njegova lika i djela dolazi tek početkom 90- ih godina, pa smatramo da će ova izložba publici približiti lik i djelo Kamila Tončića kao i značaj ove zgrade. Izložba je rezultat dugotrajnog rada sa kolegicom Sanjom Buble, a dobar dio starih fotografija smo nabavile iz gradskih kulturnih institucija", rekla je Bulimbašić.​

Grad Split je još 2005. godine inicirao uređenje zgrade Hrvatski dom, želeći da se uz obnovljeno Kazalište lutaka u prizemlju, na prvom katu uredi koncertna dvorana s pratećim sadržajima na svim ostalim katovima. Obnova Hrvatskog doma je s prekidima trajala od 2006. do 2020. godine, sve je obnovljeno pod pokroviteljstvom Grada Splita i Ministarstva kulture i medija RH, pa je Hrvatskom domu vraćen nekadašnji sjaj.

Kamilo Tončić (Zadar 1878. - Split, 1961), hrvatski je graditelj i kulturni djelatnik. U duhu secesije projektirao je Sumporno kupalište (1903.) i Narodni dom (1908.) u Splitu, te dvije građevine u Zadru. U Splitu je u razdoblju između 1910. i 1931. utemeljio Obrtničku školu, Graditeljsku i umjetničku školu te Srednju tehničku školu. Osnovao je i Etnografski muzej, koji je 1927. darovao općini te Galeriju umjetnina.