FOTOGRAFIJE IZ 70-IH

U HDLU otvorena izložba Antuna Maračića

06.05.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Opsežna izložba pod nazivom 'Nehotični i slični radovi' koja obuhvaća fotografije i video koceptualnog umjetnika Antuna Maračića otvorena je u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU)

Na izložbi su predstavljene fotografije iz 70-ih i početka 80-ih godina koje su po Maračićevim riječima ključ za razumijevanje novijih video radova.

Ciklus fotografija otočića Lokruma, nastajao tijekom devet godina, izložen je u Galeriji proširenih medija u Domu HDLU. Na njega se nadovezuju fotografije velikih formata unutrašnjosti Lokruma i nekih drugih prepoznatljivih dubrovačkih lokaliteta, izložene u Galeriji Prsten. Ti su izlošci nadopunjeni video radovima nastalim video i digitalnom kamerom. To su njegovi 'nehotični radovi', kratki filmovi kojima je, kako je objasnio sam autor, pokušao sačuvati neke marginalne efemerne slike i situacije.

U katalogu izložbe o Maračićevom opusu su tekstovi povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara Ivice Župana, Ivane Mance i Sandre Križić Roban.

Antun Maračić diplomirao je na Pedagoškoj akademiji (Likovne umjetnosti) 1971. i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. u klasi profesora Šime Perića. Od 1976. do 1979. bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Maračić je autor mnogih tekstova umjetnosti - recenzija, kritika, polemika, eseja objavljenih u dnevnom i periodičnom tisku. Od 2000. godine do danas ravnatelj je Umjetničke galerije Dubrovnik. Kao multimedijalni umjetnik priredio je više od 40 samostalnih te sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te izveo više vlastiti akcija i performancea.

Maračićeva izložba bit će otvorena do 28. svibnja.