12. vrisak

U Guvernerovoj palači svečano otvoren riječki sajam knjiga i festival autora

13.05.2019 u 08:55

Bionic
Reading

U nedjelju 12. svibnja u Mramornoj dvorani Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka svečano je otvoren 12. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora. Ceremoniju otvorenja glazbom su pratili The Siids – indie electro pop/rock duo, multiinstrumentalisti Darko Terlević i Stanislav Grdaković

Čitanjem ulomaka iz romana Vježbanje života i Leica format, voditelj programa otvorenja Vojo Šiljak ceremoniju je započeo In Memoriam Nedjeljku Fabriju i Daši Drndić – nedavno preminulim književnicima i prijateljima festivala Vrisak.

Umjetnički direktor Vriska i glavni urednik V.B.Z-a, Drago Glamuzina u svom je govoru zahvalio Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka na suradnji koja je festivalu pružila mogućnost da kreativno širi svoje aktivnosti, pa je tako i novost ovogodišnjeg izdanja i poseban program Vrisak u vrtu koji će se održavati na otvorenom, u perivoju Guvernerove palače. Naglasio je i da je ovogodišnjoj vodećoj programskoj cjelini Europom kroz knjige – Na margini: glasovi drugih i 'drugačijih' intencija potaknuti kvalitetne rasprave pod motom Pronađite sebe u pričama drugih i drugačijih. Najavio je i gostovanja inozemnih pisaca: francuskog grafičkog umjetnika Barrouxa; jamajkanskog književnika Keija Millera; slovenskog pisca Drage Jančara i glazbenika Zorana Predina; makedonskog pisca Aleksandra Prokopieva, bosanskohercegovačkog pjesnika Darka Cvijetića, beogradskog pisca Srđana Valjarevića i iz Novog Sada klasika Lászla Végela.

Direktor izdavačke kuće V.B.Z. Mladen Zatezalo zahvalio je svima koji podržavaju festival i istaknuo kako se Muzej u idućih osam dana pretvara u palaču knjiga, gdje će se na jednom mjestu pronaći recentna izdanja svih relevantnih izdavačkih kuća u Hrvatskoj. Najavio je i dodjelu 15. V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine, koja će se drugi put održati u sklopu manifestacije.

Ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić u svom je govoru proglasila otvorenom izložbu Izdavačka djelatnost Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka autorice Denis Nepokoj koja će u prostorima Mramorne dvorane biti otvorena za vrijeme festivala. Organizatorica festivala Lošinj čita, Branka Džebić izrazila je zadovoljstvo da se i ove godine dio festivalskog programa održava u Malom Lošinju i da vjeruje da će Veli Vrisak izazvati još jednom veliki interes.

  • +11
Svečano otvorenje 12. Vriska Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vrisak

Književnici koji su svojim prisustvom uveličali svečanost otvorenja bili su Veljko Barbieri, Slobodan Šnajder, Aleksandar Prokopiev i Nikola Petković, koji je i programski festivalski savjetnik.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zaželio je dobrodošlicu svim festivalskim gostima i organizatorima u Rijeku te službeno proglasio 12. Vrisak otvorenim.

Nakon svečanog otvorenja održana je promocija novog romana nagrađivanog hrvatskog prozaika i gastronomskog stručnjaka Veljka Barbierija. O netom objavljenom romanu Sfinga, kojim zatvara svoju splitsku trilogiju, razgovarao je s Vojom Šiljkom. Osim Sfinge, Barbieri će na Vrisku predstaviti i Veliki kulinarski kanconijer.

Osam festivalskih dana obilježit će bogat književno-umjetnički program i brojni domaći i inozemni gosti. Dvanaesti Vrisak održavat će se sve do nedjelje, 19. svibnja. Sajamski dio Festivala ostaje otvoren sve do kraja svibnja i nudi knjige domaćih i stranih izdavača po sniženim cijenama koje će se kretati sve do 80 posto popusta.