šibenska umjetnica

U galeriji 'Umjetnost osmijeha': Nova samostalna izložba Branke Grubić u Zagrebu

16.08.2022 u 15:43

Bionic
Reading

Izložba pod nazivom 'HOME' će trajati od četvrtka 18. do nedjelje, 28. kolovoza. Galerija 'Umjetnost osmijeha' nalazi se u Radićevoj ulici 37 i bit će otvorena svaki dan od 9 do 13 i od 16 do 20 sati

'Nakon (preduge) tri godine i dva (preteška) otkazivanja, konačno se vraćam u Zagreb, u galeriju 'Umjetnost osmijeha'. Bilo mi je predivno te (pradavne) 2019. godine i jedva čekam ponoviti', kazala je Branka Grubić. Izložba 'HOME' serija je ženskih portreta nastalih u proteklih godinu dana. U vremenu kad je svijet izlazio iz jedne krize, niti ne sluteći da ulazi u novu, stoji u najavi.

To je priča o ženama koje se usuđuju, unatoč ludilu oko nas, živjeti slobodu, pratiti svoje srce i graditi svoj dom. Dvije godine protekle su u nekoj čudnoj magli. U ime sigurnosti, otkazivali smo slobode. Stavljali smo život na čekanje i svakim se danom sve više zatvarali u svoje mračne sobe i još mračnije misli. Zatvoreni, otuđeni i zatrpani teškim vijestima, krenuli smo unatrag. Žene diljem svijeta ponovo brane slobode koje smo već uzeli zdravo za gotovo. Čekajući da prođe 'ono', dočekali smo 'ovo'. I tako iz dana u dan. Iz kruga u krug. I tad je postalo jasno. Nikad neće biti lakše. Samo mi postajemo bolji.

Zato sam, usred svih ovih zaključavanja, mjera, kriza i recesija odlučila napustiti stalni posao u velikoj firmi i postati ono što sam oduvijek bila – umjetnica. Nakon dvadeset i pet godina 'sigurnosti' i 'čekanja', izašla sam na ulicu i krenula u svom pravcu. Život je previše vrijedan da bismo ga proveli u četiri zida, živeći po tuđim pravilima.

'HOME' je priča o ženama koje se usuđuju. Nježne, nesigurne i prestrašene, ali odlučne, snažne i prije svega – svoje. Biti slobodna znači sama donositi svoje odluke, a onda i živjeti s njima. Bojim li se? Naravno. Svaki dan je novi izazov. Nekad pogriješim, nekad potonem. A onda prespavam, ustanem i opet izađem vani. To se zove život. To je moj DOM.