TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Godišnji odmori u TV serijama - njima je možda grozno, ali nama je, kad ih gledamo, baš dobro

  • 14.08.2022 u 21:48

  • Bionic
    Reading

    Gotovo svaka popularna serija vrijedna svoje popularnosti ima barem jednu epizodu u kojoj ekipa napušta svoje poznato okruženje i odlazi na neko putovanje, odnosno na godišnji odmor. Na tim im se odmorima tada zbivaju raznorazne drame i komedije koje gledatelji sigurno ne bi poželjeli na svojim godišnjim odmorima, ali tako i treba - tko bi gledao idilu pod suncobranima u kojoj naši junaci samo pijuckaju koktele i smješaju se zgodnim spasiocima na plaži? Treba nam nešto što će likovima iz serija epizodu s godišnjim učiniti nezaboravno užasnom ili smiješnom. Prisjetimo se zato nekih legendarnih epizoda u kojima naši fiktivni (anti)junaci odlaze na godišnji.

    'BROOKLYN 99' NA KRSTARENJU (13. epizoda 3. sezone)

    Cure i dečki iz brooklynske policijske postaje broj 99 nekoliko su puta tijekom serije išli na razne izlete, službene puteve, policijske konferencije i vježbe, ali jedna je od najsmješnijih epizoda s odlaskom na godišnji ona gdje Peralta i Amy odlaze na krstarenje koje su misteriozno osvojili na nekoj nagradnoj igri. Kada stignu na ogromni kruzer, ispostavi se da Peralta uopće nije sudjelovao u nagradnoj igri, nego mu je krstarenje uplatio njegov stari (ne)prijatelj Doug Judy, poznat i kao Pontiac Bandit. Doug Judy pojavljuje se barem jedanput po sezoni 'Brooklyna' i silno je zabavan pa će i ovdje Jakeu i Amy prirediti policijsku pustolovinu par excellence, a usput im I OPET onemogućiti da ga uhite zbog njegovih serijskih krađa automobila.

    Brooklyn 99, epizoda s krstarenjem Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    'SEKS I GRAD U HAMPTONIMA' (17. epizoda 2. sezone)

    Cure iz 'Seksa i grada' odlaze tamo gdje svi fensi Newyorčani odlaze ljeti - u Hamptone i jako se vesele dobrom provodu, no jedna im stvar uspijeva pokvariti gušte - nepravedna dominacija dvadeset-i-nešto godišnjaka i godišnjakinja. Samanthi njezina mlada otpuštena asistentica napakosti tako što popis Samanthinih klijenata iskoristi kao popis uzvanika na party, Charlottee, koja se pravi da je u dvadesetima zato da bi mogla hodati s dvadesetogodišnjakom pa dobije spolnu bolest, a najgore emotivno nagrabusi Carrie, koja naleti na Facu, koji se iz Pariza vratio s prekrasnom 20-i-nešto-godišnjom curom Natashom. Jedna od najboljih i najzabavnijih epizoda u seriji govori, dakle, o totalno upropaštenom mini-godišnjem.

    'STAŽISTI' NA BAHAMIMA (14. i 15. epizoda, 8. sezona)

    Luckasti liječnici iz Scrubsa u 8. sezoni odlaze na Bahame jer se totalni luđak od njihovog podvornika ženi sa svojom djevojkom Lady pa su svi pozvani. Ekipa serije ovu je epizodu stvarno snimala na Bahamima pa je sve puno prekrasnih pejzaža, plaža, otvorenih barova sa šarenim koktelčićima i spektakularnih kupaćih kostima (ali i smiješnih 'tropskih' ogrlica na junačkim prsima muških likova). Naravno, u raju u kojem se nađu dođe i do nevolja, ali među svim epizodama serija o godišnjem odmoru, ova je možda prva po tome da bi je i gledatelji vrlo rado doživjeli.

    Promo za bahamsku epizodu 'Stažista' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    'MUĆKE' U ŠPANJOLSKOJ (6. epizoda 2. sezone)

    Del, Rodney i deda odlaze na ljetovanje u Španjolskoj i tamo im deda od samog početka sve upropaštava. Prvo im kvari imidž pred curama koje dovode u sobu, a onda nakon par dana uspijeva završiti u zatvoru. Kada Del i Rodney dolaze po njega, deda im ispriča nevjerojatnu priču o svojoj pobunjeničkoj i odmetničkoj španjolskoj prošlosti, ali i ta je priča upitna... Zatvor tijekom godišnjeg vjerojatno je najgora noćna mora za svakog turista, ali naravno da ga je ekipa iz 'Mućki' morala doživjeti jer... to je ekipa iz 'Mućki'.

    'MODERNA OBITELJ' U AUSTRALIJI (20. epizoda 5. sezone)

    Klan Pritchet-Dunphy-Tucker nikada nije uspio otići na normalni godišnji. Na Havajima je Jay ozlijedio leđa jer je htio dokazati da još nije star, u Vegasu su zajedno bili dvaput i oba puta su se bolje proveli oni koji su im se smijali nego oni sami, ali najjača je epizoda u kojoj ih Phil sve pozove u Australiju jer je njegova pokojna majka oduvijek željel da Phil ode onamo s obitelji, no onda se na Phila stušti sva nevolja koju Australija može priuštiti čovjeku - od alergije na vegemite do toga da ga nokautira - klokan. Moderna obitelj na kraju ipak dobiva idealno australsko ljetovanje, ali ne prije nego što se svi isposvađaju, ozlijede, ostanu zarobljeni nasred ceste zbog pokvarenog auta i izgube gaće u valovima plaže Bondi.

    Modern Family u Australiji Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    'PRIJATELJI' I MEDUZE, 1. epizoda 4. sezone

    Još jedni Newyorčani s ovog popisa koji su, kao i većina Newyorčana, pošli na ljetni vikend u Hamptone, junaci su superpopularnih 'Prijatelja'. Na put su krenuli još u zadnjoj epizodi 3. sezone, kada je Phoebe dobila na korištenje kuću jednog klijenta i ondje se našli u kuću naplavljenoj pijeskom od zadnjeg nevremena. Svejedno, naši su prijatelji dobro iskoristili boravak u Hamptonima: Rachel i Ross su se (skoro) pomirili, Phoebe je pronašla svoju biološku majku, Joey je iskopao veliku rupu na plaži, a Monica... Monicu je opekla meduza. Rasplet priče s meduzom jedan je od najsmješnijih serijskih monologa u 'Prijateljima'.

    'BOJACK HORSEMAN' U PODVODNOM SVIJETU, 4. epizoda 3. sezone

    Bez sumnje najoriginalnija epizoda na ovom popisu dolazi i iz najoriginalnije serije na ovom popisu - animirane serije za odrasle, 'BoJack Horseman'. U njoj naslovni junak sa svojim filmom o konju po imenu Secretariat odlazi na filmski festival u podvodni grad, tamo dobiva zaštitnu kacigu i drugu opremu pomoću koje posjetitelji s kopna mogu preživjeti u podvodnom svijetu. Tijekom cijele epizode jedva da je progovorena ijedna riječ, ali je to jedna od najboljih epizoda u cijeloj seriji. BoJack je u cijeloj epizodi - kao što tema i naslov epizode sugeriraju - poput ribe na suhom, ali uspijeva doživjeti pustolovinu s izgubljenom bebom morskog konjica koja mu osvijesti kako bi se trebao ponašati u nekim svojim osobnim odnosima. Prekrasna epizoda.

    BoJack Horseman u podvodnom svijetu Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.