VELIKAN PSIHOANALIZE

U Beču otvorena izložba o životu i radu Sigmunda Freuda

04.03.2019 u 18:46

Bionic
Reading

Izložba 'Moving Freud Museum' posvećena životu i radu utemeljitelja psihoanalize Sigmunda Freuda, koji je gotovo 80 godina živio u Beču, otvorena je u ponedjeljak u novom izložbenom prostoru Berggasse 13, u blizini Freudova muzeja, koji se obnavlja

'Izložba, kronološki postavljena na stotinjak četvornih metara, daje uvid u život i djelo velikana psihoanalize, a prikazujemo ga kao medicinara, psihoanalitičara i kolekcionara', rekla je na otvorenju direktorica Muzeja Sigmunda Freuda u Beču Monika Pessler.

Izložba obuhvaća stotinjak eksponata: tekstove psihoanalize, seksualne teorije, njegova pisma, fotografije, publikacije i knjige poput prvoga izdanja knjige 'Tumačenje snova', a izložena je i putna torba s inicijalima S.F., kao i neseser.

U posebnoj prostoriji izložen je i originalni namještaj iz čekaonice ordinacije u Berggasse 19, koji je bio dio izložbe Freudova muzeja u Londonu, a koji je poslije njegova kći Anna darovala bečkom muzeju.

Freud (1856.) bio je i veliki kolekcionar antičkih predmeta iz različitih kultura, od staroga Egipta, Rima, Grčke, Mezopotamije, kineske i južnoameričke kulture, a na izložbi se može razgledati tridesetak takvih eksponata.

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina: Freudovo školovanje, Freud privatno, Freud kao medicinar, Histerija i hipnoza, Kolekcionarski rad, Emigracija u London.

'Freud je s obitelji napustio Beč 1938. pred nacionalsocijalistima. Pri odlasku je morao pismeno potvrditi da nije bio ugrožen, ali je u izbjeglištvu u Londonu pisao da će do kraja života živjeti u slobodi i nadi', rekla je kustosica izložbe Danijela Finzl.

Dodala je da je prigodom preseljenja ponio sve sa sobom. Nakon godinu dana umro je u Londonu.

Posebna prostorija na izložbi posvećena je video projekcijama koje prikazuju obitelj Freud tridesetih godina 20. stoljeća, uz komentare njegove kćeri Anne Freud, koja je bila očeva suradnica i jedna od osnivačica dječje psihoanalize.

Prema direktorici Pressler, obnova Muzeja Sigmunda Freuda u Bergasse 19 u Beču trajat će trinaest mjeseci. Rekonstrukcijom će se dobiti više izložbenog prostora, kako bi se zadovoljile sve veće potrebe posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Naglasila je da muzej godišnje posjeti oko 110 tisuća posjetitelja uglavnom iz inozemstva.

Projekt obnove stajat će oko četiri milijuna eura, a muzej će nakon obnove ponovno biti otvoren u svibnju 2020. godine.