PER OLOV ENQUIST

U 85. godini života preminuo jedan od najistaknutijih predstavnika skandinavske književnosti

26.04.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Per Olov Enquist, jedan od najistaknutijih predstavnika skandinavske književnosti 20. stoljeća preminuo je u dobi od 85. godini, objavila je njegova obitelj

Enquist je bio romanopisac, dramaturg, novinar i esejist, čija su djela prevedena na više od 20 jezika.

Međunarodnu je slavu stekao prozom u dokumentarnom stilu i sposobnošću oblikovanja povijesnih činjenica u romane iznimne dubine, od 'Kristalnog oka', objavljenog 1961. do 'Knjige parabola' iz 2013. godine.

Među njegovim su uspješnicama 'Biblioteka kapetana Nema', 'Knjiga o Blanche i Marie', 'Planina s tri pećine', jedini Enquistov roman za djecu objavljen 2003. godine, 'Posjet kraljeva liječnika'.

Za djelo 'Posjet kraljeva liječnika' o ludilu danskog kralja Christiana VII., dobio je nagradu August, najprestižnije švedsko književno priznanje, a godine 2001. u Francuskoj je dobio nagradu za najbolju stranu knjigu.

U mladosti je bio sportaš, a velik dio njegovih djela nadahnut je usamljenim danima djetinjstva što ih je proveo na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u gotovo bergmanovskoj atmosferi.

Za autobiografiju 'Drugi život', koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, osvojio je i drugu nagradu August. Ona je utemeljena 1994. godine i nosi naziv po švedskome književniku Augustu Strindbergu.