GOTOVAC O NEREDIMA U RIJECI

'Tužno da je policija sve češće u kazalištu, ali odlični su gledatelji'

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 07.08.2015 15:01
  • Objavljeno 07.08.2015 u 15:01
  • +3

Publika bježala s javnog razgovora "Drugi rat" pod pratnjom policije

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Tribina 'Drugi rat', organizirana u HNK Ivana Pl. Zajca na 20. obljetnicu Oluje, izazvala je prosvjedne povorke i okupljanje pred zgradom kazališta, zbog čega je morala intervenirati policija. Pokušali smo doznati kako na tu situaciju gleda Mani Gotovac, kojoj snage sigurnosti u teatru nisu strame

Za Mani Gotovac je žalosna činjenica da se danas sve manje piše o umjetničkim dosezima, a da je sve češća tema novo gostovanje policije u kazalištu.

'Eto, i ja sam ovdje morala imati sigurnosnu policiju, ali mogu vam reći da su policajci odlični gledatelji', kaže Mani Gotovac, a na pitanje gledaju li više pozornicu ili publiku, otkriva nam da vrlo zainteresirano gledaju što se zbiva na sceni.

'Bili su nam i na svim probama i to su najbolji gledatelji ikad', otkrila je Mani Gotovac za tportal.

Riječke nerede i povod za njih nije željela komentirati jer tribini nije prisustvovala pa nema na temelju čega procijeniti o čemu je točno riječ. Osim toga, stalno je na probama 'Dubrovačke trilogije' koja će na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno biti izvedena u nedjelju pa slabo prati što se drugdje događa.

'Teško je naći nekoga tko će reći istinu što se tamo događa, a ja bih je rekla da imam podatke. No velika je udaljenost između Rijeke i Dubrovnika, a i nije fer da govorim o kolegama koji rade drugi festival', objašnjava nam Mani Gotovac koja kao direktorica Drame Dubrovačkih ljetnih igara ne želi komentirati događanja na Riječkim ljetnim noćima, smatrajući da bi je to dovelo u sukob interesa.

Dolazak na tribinu bio je čin građanske hrabrosti

Tribini 'Drugi rat', na kojoj su žene različitih nacionalnosti protjerane iz svojih domova tijekom prošlog rata govorile o svojim iskustvima, prema policijskoj procijeni nazočilo je stotinjak gledatelja. Prosvjedna povorka branitelja, kojoj su se u središtu Rijeke priključili i pripadnici navijačke skupine Armada, brojila je tristotinjak osoba, dok ih je pred samom zgradom kazalište prosvjedovalo sedamdesetak.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, koji je uz Srpsko narodno vijeće i HNK Ivana Pl. Zajca suorganizator tribine 'Drugi rat', rekla nam je da je publika u riječki HNK ulazila uz pozivnice. Tako je odlučeno kako bi tribina mogla biti iscjeljujuća za žene koje su govorile o svojim iskustvima stradanja u ratu, a zbog najavljenog prosvjeda, sam je dolazak na 'Drugi rat' postao čin građanske hrabrosti.

'Žao mi je što je verbalno i fizičko nasilje prije i nakon tribine zasjenilo inače nevidljiva ženska sjećanja. Pitanje za sve nas je kako ohrabriti žene na progovaranje o nasilju kad eskaliraju govor mržnje i isključivost', rekla je Teršelič.

Jutarnji list piše da je PU primorsko-goranska zbog kršenja odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o suzbijanju diskriminacije, optužne prijedloge podnijela protiv deset osoba starosti od 22 do 61 godine. Tereti ih za 11 prekršaja koji se odnose na naročito drsko i nepristojno ponašanje te tučnjave, svađe i vike, a sedmoricu od desetorice osumnjičenih i za kršenje Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!