NORA KRSTULOVIĆ:

Tužba Ane Lederer mogla bi uzrokovati kolaps u kulturi

04.09.2013 u 21:14

Bionic
Reading

Nakon što ju je ministrica kulture RH razriješila Ugovora o radu intendantice HNK-a, Ana Lederer najavila je tužbu, ali kulturnjaci brinu da će to za sobom povući još novih problema

Urednica portala teatar.hr Nora Krstulović izjavila je u emisiji 'Hrvatska uživo' kako Ana Lederer tužbom traži da je se u roku od 15 dana vrati na posao, ali je od toga zanimljiviji način na koji to ona argumentira.

'Putem svoje odvjetnice ona tvrdi kako su prethodna dva mandata bila protuzakonita i tvrdi da su protuzakonito bili sklopljeni ugovori o radu ravnatelja svih hrvatskih kazališta, a posljedično vrlo vjerojatno i svih ostalih ravnatelja ustanova u kulturi', rekla je Nora Krstulović.

Objasnila je ukoliko bi joj sudstvo dalo za pravo došlo bi do potpunog kolapsa ustanova u kulturi. Točnije, to bi značilo da svaki ravnatelj može tužiti osnivača ustanove i tražiti da bude trajno zaposlen na tom mjestu. Dakle, to bi bilo poput skladištenja ravnatelja.

Podsjetimo, ministrica kulture RH temeljem prestanka Ugovora o radu intendantice HNK-a u Zagrebu 1. rujna 2013., u petak, 30. kolovoza 2013. uputila je gđi Ani Lederer Odluku o isteku Ugovora o radu i prateće pismo zahvale na dosadašnjem radu.

Tom odlukom utvrđuje se da između poslodavca HNK-a u Zagrebu i zaposlenice gđe Ane Lederer prestaje Ugovor o radu na određeno vrijeme istekom vremena na koje je sklopljen, s danom 2. rujna 2013. godine.

Do sada Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb nisu pronašli zajedničko rješenje oko izbora v. d. intendanta HNK-a, a ministrica Zlatar kao moguće kandidate predložila je Svebora Sečaka i Sanju Ivić.