12.-19.08.

'Trokut tuge' otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival, u BiH stiže i redatelj Ruben Östlund

21.07.2022 u 10:49

Bionic
Reading

Film Trokut tuge, dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu otvorit će 28. Sarajevo Film Festival (SFF), a njegov redatelj Ruben Östlund tim će povodom stići u glavni grad BiH, najavili su u srijedu iz direkcije najveće regionalne filmske smotre

Östlundu će 12. kolovoza, kada počinje SFF, biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva.

Švedskom redatelju ovo neće biti prvi dolazak u Sarajevo jer je predsjedao žirijem 25. izdanja SFF-a.

Njegov najnoviji film "Trokut tuge" izazvao je podijeljene reakcije na festivalu u Cannesu, no žiri je ocijenio da je to bio najbolji film koji je tamo prikazan ove godine.

U filmu koji se može opisati nekom vrstom socijalne satire ulogu je ostvario i dansko-hrvatski glumac Zlatko Burić. Jedan od koproducenata filma je i sarajevski Obala Art Centar pod čijim se okriljem i organizira SFF.

U središtu radnje "Trokuta tuge" su Carl i Yaya, manekenski par koji prolazi kroz izazove modnog tjedna u Milanu prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom po Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno no loše vrijeme rezultira morskom bolešću putnika, a stanje pogoršava epidemija trovanja hranom te se sve završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu kraja zapadne civilizacije.

Östlund je režirao niz filmova počevši s "Mongoloidom s gitarom" iz 2005. godine pa preko "Nesvjesnog", do kratkoga filma "Incident kod banke" s kojim je na festivalu u Berlinu osvojio nagradu Zlatni medvjed.

Njegovo ostvarenje "Turist" osvojilo je nagradu žirija u okviru programa Izvjestan pogled dok je film "Kvadrat" u Cannesu također ovječan Zlatnom palmom te je bio nominiran za Oscara.