ČUDO OD DJETETA

Trogodišnjakinja oboljela od autizma oduševljava slikama

04.07.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Malenoj Iris dijagnosticiran ja autizam 2011, ali iako ne priča, s roditeljima i ostatkom svijeta komunicira svojim prekrasnim slikama

Trogodišnja Engleskinja Iris Grace Halmshaw voli puno stvari: vodu, drveće, vjetar, plesanje na prstima i držanje stvari u lijevoj ruci. Prije dvije godine dijagnosticiran joj je autizam i ne priča, ali našla je idealan način komunikacije sa svijetom – slikarstvo. Njene impresivne slike već su prodane kolekcionarima koji su za njih izdvajali i po nekoliko stotina dolara.

Irisini roditelji pokrenuli su stranicu na kojoj opisuju simptome kćerkinog autizma: ima problema s interakcijom, ne može održati kontakt pogledom, pa su je ohrabrivali da počne slikati kad su primijetili njenu veliku zainteresiranost za taj oblik umjetničkog stvaranja.

Malena slikarica provodi po nekoliko sati dorađujući svoja djela, a svi koji su prisustvovali tom procesu tvrde da slikanje ima veliki terapijski učinak na nju.

'Autizam je oblikovao njen stil slikanja, koji nikad nisam primijetila kod ostale djece u toj dobi. Posjeduje duboko i intuitivno razumijevanje boja, njihovih kombinacija i kompozicije. Ushićena je svaki put kad slika', objasnila je njena majka Arabella Carter-Johnson

Ponosne roditelje šokirale su brojne oduševljene reakcije na Irisine radove, koje su dobili nakon objavljivanja slika na njihovoj stranici. Pogledajte umjetničke radove talentirane trogodišnjakinje.