ČITANJEM DO EMPATIJE

Trileri i ljubići neće vas naučiti suosjećati s drugima

10.10.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Novo istraživanje dokazuje da čitanje pisaca poput Charlesa Dickensa ili Tée Obreht može pospješiti našu sposobnost empatije u većoj mjeri nego kad čitamo trilere ili ljubiće

Jeste li ikada osjetili da vas čitanje dobre knjige približava razumijevanju drugih ljudskih bića? Rezultati novog istraživanja pokazali su da je to točno ako čitate kvalitetnu fikciju, ali pulp literatura ili publicistika neće djelovati na tom području.

Njujorški psiholozi David Comer Kidd i Emanuele Castano dokazali su čitanje fikcije povećava sposobnost prepoznavanja i razumijevanja tuđih emocija što je presudna vještina u održavanju kompleksnih društvenih kontakata.

U seriji od pet eksperimenata, 1.000 ispitanika sudjelovalo je u čitanju nasumično odabranog teksta, isječaka iz romana poput bestselera, ljubića Danielle Steel, zatim ulomke romana 'Gone Girl'Gillian Flynn te iz romana 'The Tiger's Wife' Tée Obreht, iz priče 'The Runner' Dona DeLilla ili kratkih priča Antona Čehova

Znanstvenici su zatim pristupili mjerenju toga u kojem postotku ispitanici mogu identificirati tuđe emocije nakon čitanja. Rezultati su konstantno bili viši u onih ispitanika koji su čitali kvalitetnu beletristiku, od onih koji su čitali pulp fikciju ili publicističke tekstove.

'Veliki pisci pretvaraju i vas u pisce. U kvalitetnoj fikciji, nedostaci likova, njihove mane, angažiraju mozak da nastoji shvatiti kako drugi razmišljaju', objasnio je Kidd.

Iako su dokazali da književna fikcija pospješuje socijalnu empatiju, ogradili su se od korištenja rezultata u svrhu dokazivanja je li neko djelo uopće dovoljno vrijedno proglasiti 'književnošću'.

'To su estetske i stilske preokupacije o kojima mi kao psiholozi ne želimo donositi sudove. Također, ne zagovaramo stajalište da ljudi trebaju čitati samo kvalitetnu beletristiku, već smo samo pokazali da je to jedni oblik koji kratkoročno podiže razinu empatije. Postoje brojne prednosti čitanja pulp literature; najvažniji je element svakako - zabava. No u ovom istraživanju nismo se bavili mjerenjem koncentracije užitka ili zabave koju donosi čitanje', zaključili su.