17. OŽUJKA

Tribina o 'Črnoj mati zemli' Kristiana Novaka u ZKM-u

09.03.2017 u 15:06

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih i Naklada OceanMore organiziraju tribinu 'Črna mati zemla' 17. ožujka 2017. u 19 sati. Tribina će se održati u dvorani Polanec ZKM-a, u kojem uskoro slijedi i praizvedba kazališne adaptacije ovog romana, a posjetitelji će imati priliku susresti se s autorom ove nagrađivane hit-knjige Kristianom Novakom

Praizvedba 'Črne mati zemle' u Zagrebačkom kazalištu održat će u subotu, 1. travnja 2017., a Naklada OceanMore upravo je objavila novo izdanje ovog hvaljenog romana Kristiana Novaka. Sve to povod je za tribinu o ‘Črnoj mati zemli’ - inače nagrađenoj i književnom nagradom roman@tportal.hr 2014. godine - na kojoj će autor romana Novak s redateljicom predstave Dorom Ruždjak Podolski i autorom dramatizacije Tomislavom Zajecom govoriti o značenjima teksta, izazovima dramatizacije romana i režijskim opredjeljenjima koja proizvode autonomnu priču. Razgovor moderira Kruno Lokotar, urednik knjige.

'Črna mati zemla' roman je o uspješnom mladom piscu Matiji Dolenčecu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Potisnuto u Dolenčecovu životu traumatična je priča o njegovu djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima i složenim osjećajima - ubojicama života.

Predstava u produkciji Zagrebačkog kazališta, kroz priču o užasima koji potresaju malo međimursko selo u vremenu oko raspada bivše države, fokusira se na potresnu ispovijest dječaka uhvaćenog u mrežu bijesa, krivnje i samoće.

U predstavi glume Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić, Leon Bujanović.