Clermont-Ferrand

Tri hrvatska filma na najvećem svjetskom festivalu posvećenom kratkom filmu

15.01.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Animirani film "Biciklisti" Veljka Popovića, "Pužić slikar" autorice Manuele Vladić-Maštruko i "Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali" Daniela Šuljića bit će prikazani na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, koji će se održati od 1. do 9. veljače.

Popovićevi "Biciklisti", animirana priča s mediteranskom atmosferom, već je s uspjehom prikazana na nizu filmskih festivala u svijetu, a na francuskom će se boriti za nagrade u međunarodnom natjecateljskom programu Clermont-Ferrand Short Film Festivala, najvećeg svjetskog festivala posvećen kratkom filmu, a drugog po veličini u Francuskoj, nakon Cannesa.

Edukativni crtić "Pužić slikar" scenaristice i redateljice Manuele Vladić-Maštruko natjecat će se u konkurenciji za mlade, u programu ECO 1 namijenjenom djeci starijoj od tri godine.

Kroz jednostavnu priču u kojoj su glavni akteri pužići, djecu se upoznaje s bojama i njihovim mogućnostima miješanja. Animaciju su radili Darko Vidačković, Iva Božić i Lucija Bužančić. Film je nastao u produkciji Zagreb filma.

"Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali" Daniela Šuljića jedan je od šest filmova u konkurenicji putem online glasovanja na službenoj stranici festivala, a pobjednik osvaja 500 eura.

Šuljićev film donosi priču o zlim bićima i stvorenjima koja osjećaju kako je došao trenutak da slobodno izađu iz svojih skrovišta i rupa i razmile se po svijetu.

Osim što je napisao scenarij i režirao film, Daniel Šuljić radio je i animaciju, uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, s kojim potpisuje i kompoziting te montažu.  Film je nastao u produkciji kuće Kreativni sindikat te koprodukciji Zagreb filma i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održava se ove godine 41. put. Sastoji se od tri natjecateljska programa (međunarodni, nacionalni i Lab),  svake godine nudi i bogat popratni program te sajam namijenjen kratkom metru, Marché du film court.