ZVONKO MAKOVIĆ:

'Treba graditi zgradu za operu i balet, a ne dramu HNK'

Zvonko Maković

Zvonko Maković

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić / PIXSELL

Komentirajući stanje u kulturi, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Zvonko Maković rekao je da gradnju nove zgrade Drame HNK u Zagrebu treba spriječiti, kao i skandalozan novi zakon o muzejima

Nakon što se u ožujku ove godine na tribini u Društvu povjesničara umjetnosti, kojemu je Maković na čelu, raspravljalo o lošem odnosu Ministarstva kulture prema muzejima, pokrenuta je peticija i upućen apel saborskim zastupnicima 'da ne dopuste da prijedlog Zakona o muzejima prepun nelogičnosti, netočnosti i opasnih presedana ugrozi ono najvrjednije što je Hrvatskoj još ostalo - njezinu baštinu i identitet'.

Sažetak zaključaka tribine upućen je u Hrvatski sabor od kojega se traži da vrati prijedlog zakona predlagatelju na temeljitu doradu, uz inzistiranje da Ministarstvo kulture ovoga puta prijedlog napravi u dijalogu sa strukom, uz konzultacije i uvažavanje mišljenja struke, kako zakon ne bi bio na njihovu štetu.

U intervjuu danom Večernjem listu, komentirajući stanje u kulturi, Maković se oštro usprotivio ideji gradnje nove dvorane za Dramu HNK, nazvavši je 'najvećom besmislicom o kojoj sluša'.

'Odavno je u HNK trebalo odvojiti dramu od opere i baleta. Međutim, nužno je izgraditi novu zgradu za operu i balet, jer su se upravo tu dogodile velike koncepcijske, pa i strukturalne promjene. Nije slučajno da se svugdje u svijetu grade nove zgrade opere, jer opera i balet doživljavaju svoj puni procvat', rekao je poznati pjesnik, esejist, likovni i književni kritičar te dodao da je zgrada HNK sasvim dobra za dramski ansambl, ali je nedovoljna kada su u pitanju iole ambiciozniji operni i baletni projekti.

'Pa operu ne čini samo pozornica, nego i orkestar. Rekao bih da tu postoje temeljni nesporazumi koji evidentno proizlaze iz neznanja', zaključio je Maković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!