1. travnja

Trailer uoči praizvedbe 'Črne mati zemle' u Zagrebačkom kazalištu mladih

30.03.2017 u 16:36

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih i njegova vjerna publika s nestrpljem čekaju praizvedbu predstave 'Črna mati zemla', u subotu 1. travnja, nastaloj po hit- romanu Kristiana Novaka, dobitnika Tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman 2014. godine, u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski

Povodom praizvedbe Adrian Pezdirc i Dado Ćosić snimili su trailer kojeg je inovativno i maštovito režirao i montirao Lovro Mrđen, a snimio Toni Renaud.

Črna mati zemla @ #zekaem Trailer

Predstava 'Črna mati zemla' prati glavnog junaka Matiju Dolenčeca, pisca u krizi spisateljskog ali i osobnog identiteta. U trenutku u kojem ga zatičemo, kao urbanog zagrebačkog dečka koji se nalazi usred 'spisateljske blokade' nismo ni svjesni da se ispod naizgled jednostavne površine nalazi čitav svijet nikad izrečenih traumatičnih događaja, koji će na svjetlo izvući ruralno prizorište neimenovanog međimurskog sela, iz jednog potpuno drugog vremena. Novakova je spisateljska umješnost upravo u tom vještom fingiranju stvarnosti, u kojem se individualna trauma isprepliće, prožima i zapravo izrasta iz kolektivne traume junakovog međimurskog zavičaja, u kojem je smještena većina radnje. Pa dok s jedne strane ostajemo zakinuti za 'stvarnosnost' lokacije, svi drugi pripovjedni elementi koje u svom narativu koristi Novak itekako su bolno poznati.

Vrijeme početka devedesetih godina prošlog stoljeća, dakle vrijeme naše imanentne povijesti, svakako je bremenito društveno-političkim silnicama čije posljedice još i danas nedvosmisleno živimo. Povratkom Matije Dolenčeca u prostor vlastitog traumatičnog djetinjstva, susrećemo se s motivima koji svojom silovitošću istovremeno na metaforičnoj razini opisuju vrijeme kolektive traume društva u tranziciji, ali i individualnu borbu za preživljavanjem. U predstavi još glume: Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Pjer Meničanin, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Mia Biondić, Dora Polić Vitez, Suzana Nikolić, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Damir Šaban, Danijel Ljuboja, Zoran Čubrilo, Jasmin Telalović, Mateo Videk, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić i Leon Bujanović.