ROMAN@TPORTAL.HR

Tportalov žiri odabrao pet finalista književne nagrade

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 29.07.2014 08:36
  • Objavljeno 13.06.2012 u 13:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Žiri tportalove književne nagrade roman@tportal.hr odabrao je pet naslova koji ulaze u finale petog po redu izbora za najbolji hrvatski roman

FINALISTI

Luka Bekavac, Drenje, Profil
Ivica Đikić, Sanjao sam slonove, Naklada Ljevak
Goran Ferčec, Ovdje neće biti čuda, Fraktura
Zoran Ferić, Kalendar Maja, Profil
Sibila Petlevski, Bilo nam je tako lijepo, Fraktura

Od pedeset i dva naslova pristigla na tportalov književni natječaj za roman godine, sedmeročlani stručni žiri odabrao je pet romana koji ostaju u izboru za nagradu vrijednu sto tisuća kuna.

Riječ je o dvama debitantskim romanima, 'Drenju' Luke Bekavca izdanog u Profilu te romanu 'Ovdje neće biti čuda' (Fraktura) Gorana Ferčeca. Među finalistima tportalova izbora romana godine drugi je puta i dobitnica nagrade roman@tportal.hr Sibila Petlevski s romanom 'Bilo nam je tako lijepo' (Fraktura) koji je uslijedio nakon 'Vremena laži' i drugi je dio najavljene trilogije te autorice.

U finalu je i Zoran Ferić s romanom 'Kalendar Maja' (Profil) koji je nedavno dobio nagrade Jutarnjeg lista i Vladimir Nazor Ministarstva kulture. Petorku zatvara pisac i novinar Ivica Đikić s romanom 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak).

Press materijal

Press materijal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Žirijem ove godine predsjeda Ana Grbac, a članovi su još Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Igor Mandić, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

Njihovu odluku o pobjedniku doznat ćemo 28. lipnja, kada će nagrada roman@tportal.hr biti dodijeljena u zagrebačkom Kinu Europa.

Do tada sve informacije vezane uz natječaj, razgovore s finalistima, kao i prloge o prethodnim dobitnicima možete pronaći na službenoj stranici na adresi roman.tportal.hr ili na Facebooku.

Podsjetimo, tportal.hr je 2008. pokrenuo književnu nagradu za najbolji hrvatski roman. Nagrada je dosad dodijeljena četiri puta.

Lani je najboljim romanom proglašen 'Adio kauboju' (Algoritam) Olje Savičević Ivančević, za 2009. je nagradu dobila Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži' u izdanju Frakture, a ranije su nagrađeni Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil, 2008) i Dalibor Šimpraga za roman 'Anastazija' (Durieux, 2007).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!